Film “Južni vetar” od 25. oktobra u bioskopima Srbije

0
461

Novo ostvarenje rediteja Miloša Avramovića, krimi-triler “Južni vetar” je premijerno prikazan pred beogradskom publikom 23. oktobra.

View this post on Instagram

Nezapamćena oluja s juga stigla je sinoć direktno u Sava Centar, a potom i u 4 bioskopske sale Cineplexx-a, u Ušću. Ova premijera je posvećena našem velikom Nebojši Glogovcu koji nas je zadužio svojim besmrtnim ulogama. Oluja zvana @juznivetarfilm nastavlja s udarima. Od sutra (25. oktobra) u bioskopima širom Srbije, ali i šire. | Невиданный ураган с юга захватил вчера Сава Центр, а потом и 4 кинозала в Cineplexx-e, в Ушче. Эта премьера посвящена нашему великому Небойше Глоговцу, которому мы обязаны за его бессмертные роли. Ураган под названием @juznivetarfilm продолжает свой захват. С завтрашнего дня (25 октября) в кинотеатрах на территории всей Сербии, а и шире. #bikovic #radonjic #bjelogrlic #glogovac #juznivetar #juznivetarfilm #movie #thriller #бикович #южныйветер

A post shared by Archangel Studios (@archangel_studios) on

Svečana premijera je održana u Velikoj dvorani Sava centra, a zbog velikog interesovanja publike, osim u ovoj dvorani, imala je još tri projekcije iste večeri u bioskopima Cineplexa. Film “Južni vetar” biće od 25. oktobra u bioskopima Srbije na redovnom reportoaru. Dragan Bjelogrlić, jedan od protagonista ovog ostvarenja, nada se da će upravo ovaj film vratiti posetioce u domaće bioskope.
– Posle mnogo godina imamo film koji je privukao pažnju javnosti, ova konferencija za štampu me vraća u neka stara vremena. Ranije nam bioskopi nisu izgledali ovako lepo, ali je bilo publike. Danas iako su moderni publike nema. Mislim da ovaj film ima to nešto što će tu publiku vratiti – istakao je Bjelogrlić.

„Četiri strane sveta“: Prvu pesmu iz filma „Južni vetar“ za jedan dan videlo više od 500.000 ljudi
Film "Južni vetar" od 25. oktobra u bioskopima Srbije
Reditelj i glumci na konferenciji za novinare, Foto: J. Dušanić

Na svečanoj premijeri u Sava centru, crvenim tepihom prodefilovali su oni koji su učestvovali u stvaranju ovog ostvarenja – reditelj, koscenarista i producent Miloš Avramović; glumci Miloš Biković; Srđan Žika Todorović; Dragan Bjelogrlić; Miloš Timotijević; Jovana Stojiljković; Miodrag Radonjić… Nažalost, jedna zvezda ovo filma je izostala. “Južni vetar” je naime poslednje ostvarenje preminulog barda srpskog glumišta Nebojše Glogovca. Premijera je bila posvećena upravo njemu, kao i višeminutne ovacije publike posle projekcije u Sava centru.

53. Filmski susreti: Gran pri „Naisa“ Milošu Bikoviću, glumac sa Rusima „opleo“ kolo
Film "Južni vetar" od 25. oktobra u bioskopima Srbije
Dragan Bjelogrlić i Miloš Biković u filmu “Južni vetar”, Foto: Promo

“Južni vetar” u režiji Miloša Avramovića, po scenariju Petra Mihajlovića, priča je o podzemlju i organizovanom kriminalu, dilovanju droge, krađi automobila, o odrastanju na beogradskim ulicama… pa i o tome kako u takvom miljeu funkcionišu porodica i porodične vrednosti. Pre beogradske premijere, film je prikazan na četiri festivala na kojima je osvojio ukupno osam nagrada: četiri u Nišu na Filmskim susretima; dve u Leskovcu na Festivalu filmske režije; i dve na Valter festu u Mladenovcu. Osim festivalskih žirija i publike, na film je dobro reagovala i kritika, koja osim scenarija i glume, hvali i izbor muzike u filmu.

DRAGAN BJELOGRLIĆ: Poslednja scena sa Glogovcem
Južni-vetar_
Poslednja uloga Nebojše Glogovca, Foto: Promo

– Imali smo zahtevne scene ekstremne vožnje. Može se reći da je to neki naš pandan filmu “Fast and Furios” (Paklene ulice). U nekim scenama sam ja vozio, dok je za one malo ekstremnije bio potreban kaskader. Igrao sam različite uloge, ali nisam do sada imao prilike da se oprobam kao kriminalac. Mislim da je glavna vrednost filma psihološka uverljivost junaka. Kada mi je Miloš ponudio ulogu i kada sam pročitao scenario znao sam da će ovo biti prava stvar – rekao je Miloš Biković na konferenciji za novinare. On tumači glavni lik – Petra Maraša, momka sa beogradskog asfalta koji voli karting, automobile, brzu vožnju, trke… predstavnik je jedne generacije koja nije lično iskusila devedeste, ali su se tragovi tih paklenih godina i te kako osetili u njihovim životima. Maraš pravi izbore koji će ga odvesti na drugu stranu zakona…

Valter fest: Najbolji film „Južni vetar“, Miloš Biković najbolji glumac
Južni-vetar_
Miloš Biković tumači Petra Maraša u filmu, Foto: Južni vetar

Dragan Bjelogrlić igra Cara, koji se prema Marašu pre svega postavlja kao otac, a ne kao “poslodavac”, i prema njemu je zaštitički nastrojen.
– Kada mi je Miloš Avramović ponudio ulogu, razmišljao sam da li je prihvatim, jer sam slične uloge već imao. Međutim, kako se scenario razvijao došli smo na ideju koju smo zajedno realizovali, a to je kriminalac koji želi da se povuče, da se izvuče iz sveta kriminala i vodi miran život… a to nije baš lako. I upravo u tome leži tenzija u mom liku. Ovo je sigurno jedna od uloga koju ću računati, kao jednu od najboljih ostvarenja. A, jedan od najjačih aduta ovog filma je njegov glumački ansambl – rekao je Bjela.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice
Film "Južni vetar" od 25. oktobra u bioskopima Srbije
Veliko interesovanje publike u Sava centru, Foto: Južni vetar

– Ideja je nastala pre deset godina, iz scenaria filma “Metar asfalta”. Film je inspirisan devedesetim, ali je nastao kao želja da se spoji iskustvo i ovakav žanr koji svi volimo da gledamo. Ovakav žanr je vrlo teško snimati, jer nemamo baš veliku tradiciju. Film obiluje scenama koje su karakteristične za ovakav tip filma, za priču koja govori o lošim odlukama, ali i dobrim namerama – rekao je reditelj Avramović.
On je povrdio da je potpisan ugovor sa RTS i da će uskoro početi snimanje serije kao nastavak filma.

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde