Priča o beogradskom podzemlju: Počinje snimanje filma “Južni vetar” sa Milošem Bikovićem

0
2204

Posle višegodišnjih priprema i prikupljanja sredstava, u sredu 11. oktobra, pašće prva klapa filma “Južni vetar” reditelja Miloša Avramovića sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi.

Južni vetar film Miloš Biković reditelj Miloš AvramovićNovi filmski projekat reditelja Miloša Avramovića, priča je o beogradskom podzemlju. Avramović je zajedno sa Petrom Mihajlovićem i scenarista filma. Kako su na današnjoj konferenciji za novinare naveli autori i protagonosti ovog filma, to je surova priča, ali duhovito i uzbudljivo ispričana. Glavna uloga poverena je Milošu Bikoviću. Osim njega u filmu igraju i Dragan Bjelogrlić, Miodrag Radonjić, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Jovana Stojiljković, Nebojša Glogovac, Srđan Žika Todorović… Realizovaće ga producentske kuće Režim, Eye to Eye i Art Vista, a premijeru možemo očekivati krajem februara 2018. godine.

Pala poslednja klapa filma „Južni vetar“ Miloša AvramovićaGlumac Miloš Biković producent ruske serije i filma

KZŠ Južni vetar
Na konferenciji za novinare ekipa filma “Južni vetar”, Foto: D. Dušanić

Film govori o Beogradu devedesetih i jednoj specifičnoj grupi njegovog stanovništva – organizovanom podzemlju. Snimanje će se pretežno odvijati na teritoriji gradske opštine Zvezdara, u naselju Mirijevo.
– Ovaj scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući devedesetih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja – rekao je Miloš Avramović, reditelj i koscenarista filma. – Scenario je posvećen mojim preminulim drugovima i drugaricama, a moj junak govori u njihovo ime.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

Južni vetar film Miloš Biković reditelj Miloš Avramović
Biković na probnom snimanju filma pre nekoliko godina, Foto: Facebook / Južni vetar

„Južni vetar“ je još 2010. godine nagrađen sredstvima za razvoj scenarija na konkursu Sekretarijata za kulturu Beograda, a prošle godine je pobedio na konkursu Filmskog centra Srbije, gde je nagrađen sredstvima za produkciju. Scenario „Južnog vetra“ inspirisan je autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i oslikava suštinsku borbu između dobra i zla. To je poučna priča upućena mladima u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih koji su u želji za boljim životom napravili pogrešan izbor.

Počelo snimanje filma „Balkanska međa“

– Radujem se što ću u ovom filmskom ostvarenju tumačiti glavnu ulogu – rekao je glumac Miloš Biković na konferenciji za novinare u beogradskom restoranu “Cache”.

– Ulogu sam dobio preko kastinga. Dugo već iščekujem početak snimanja filma, mada iskren da budem, nisam se nadao da ću dobiti ovu ulogu. Jer, nekako nije to do sada bila moja amplituda. Miloš Avramović me je ipak ubedio u suprotno, na čemu sam mu zahvalan. Na glavnog junaka Petra Maraša i sve ljude povezane sa njim će se sručiti lavina nevolja. On će pokušati da preuzme odgovornost, zbog čega će se naći na veoma opasnom i neizvesnom putu. Rečeno je da je surova priča, ali moram da dodam, da je scenario veoma duhovit. Moj lik će se naći u miljeu podzemlja, a u suštini on tu ne pripada, jer je momak koji je imao perspektivu. A zbog čega je napravio takav izbor i ogrezao je u svetu kriminala, videćete kada pogledate film, čije snimanje sutra započinjemo – izjavio je Biković.

Južni vetar film Miloš Biković reditelj Miloš Avramović
Biković na probnom snimanju filma pre nekoliko godina, Foto: Facebook / Južni vetar

VOJA BRAJOVIĆ: Kič, šund i kvazizabava su danas zatrpali svet

U “Južnom vetru” jedna od glavnih rola poverena je Miodragu Radonjiću, inače Bikovićevom “klasiću”. Posle studija, ovo će biti prvi put da zajedno glume. I on je ulogu pre tri godine dobio na kastingu.

– Zaista je neverovatno da je poslednjih decenija bilo samo nekoliko pokušaja da se napravi film koji bi se bavio temom organizovanog kriminala. To kao da je bila nedovoljno interesantna ili nedovoljno “intelektualna“ tema za naše reditelje i scenariste. Kriminalci su do sada na srpskom filmu uglavnom prikazani kao karikature ili groteskne prikaze. Kao nešto što ne zaslužuje ozbiljan tretman. Smatram da će ovaj film popuniti prazninu u srpskoj kinematografiji. I dati temi organizovanog kriminala jedan novi pečat – naglasio je scenarista Petar Mihajlović, koji je scenario za ovaj film počeo da piše pre desetak godina, prekidao ga, pa ponovo nastavljao. I na kraju priveo kraju zajedno sa rediteljem Avramovićem.

NENAD OKANOVIĆ: Milunka Savić mi je prababa po mamine linije

Miloš Biković(1)
Miloš Biković i Miloš Ignjatović, predsednik GO Zvezdara; tokom leta su obišli naselje Mirijevo, gde će se snimati veći deo filma “Južni vetar”, Facebook / Južni vetar

Ovaj specifičan filmski projekat okupio je tim mladih autora, ali već dokazanih, svako u svojoj oblasti kinematografije. Oni su ovom projektu pristupili sa velikim entuzijazmom i energijom. Iako u svakom smislu izuzetno povoljan i potencijalno veoma isplativ, geostrateški položaj Srbije tokom istorije prouzrokovao je mnogo više negativnog za ljude koji su živeli na ovom prostoru.

Posle pilot-epizode na festivalima, odlične kritike za „Senke nad Balkanom“

Tokom poslednjih decenija, ovakav položaj uslovio je da se Srbija, „raskrsnica puteva“, i definitivno nađe na takozvanom „putu droge“. A, koji Bliski Istok spaja sa Evropom. Postoji bezbroj verzija na koji droga, najteža bolest savremenog društva, može da utiče na živote ljudi. Kako onih direktno vezanih za nju, kriminalaca i zavisnika, tako i onih koji igrom slučaja bivaju upleteni u ovu „igru“. Film „Južni vetar“ želi da ispriča jednu od ovih verzija. Naslov ovog ostvarenja je inače odabran prema policijskoj akciji koja se odvija u filmu.  Policajci iz nekoliko zemalja dobijaju zadatak da preseku kanal krijumčarenja heroina koji vodi od Avganistana preko Turske, Bugarske, Srbije pa do Evropske unije.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde