Simfonijski orkestar RTS i Jurij Revič zatvaraju 49. Bemus

0
196

49. bemusU petak, 20. oktobar u dvorani Kolarčeve zadužbine sa početkomu 20h, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije uz maestra Bojana Suđića zatvoriće ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti. Solista na ovom koncertu biće poznati violinista mlađe generacije Jurij Revič.

Na programu će se premijerno izvesti delo Damjana Jovičina “Matematički san”, za simfonijski orkestar (porudžbina Bemusa). A, pored toga publika će imati prilike da uživa u Paganinijevom Koncertu za violinu i orkestar br.2 i odlomcima iz svite “Romeo i Julija”, Sergeja Prokofjeva.

Hor „Glinka“ pozdravljen ovacijama na otvaranju 49. Bemusa

Sa samo 25 godina, violinista Jurij Revič je već mnogostrani umetnik izuzetne zrelosti. Dobitnik je EHO klasik nagrade 2016. godine za Otkriće godine. A, International Classical Music Awards ga je proglasio za najboljeg mladog umetnika 2015. godine, istu titulu dodelio mu je Betovenov centar iz Beča.

Jurij Revič BEMUSJurij Revič je debitovao u Karnegi Holu 2009. i u milanskoj Skali 2013, a njegovi sledeći nastupi obuhvatali su koncerte u dvoranama kao što su: Berlinska filharmonija i Koncerthaus (Berlin); Muzikferajn i Koncerthaus u Beču; ciriški Tonhale; Gevandhaus u Lajpcigu i Sala Čajkovski u Moskvi… A njegovi snimci obajvljeni za kuće Sony Classical i Odradek, kao i ARS records, za koji je nagrađen EHO klasik nagradom.

49. Bemus: Nurija Rial i Edin Karamazov prvi put zajedno

Kao umetnik širokih interesovanja, Revič je iskreni interpretator baroknih dela i nastupa sa čembalistkinjom Olgom Filipovom. Kao kamerni muzičar sarađuje sa istaknutim umetnicima kao što je Danil Trifonov. Tokom studija na Bečkom konzervatorijumu Revič je osnovao kvartet Quatuor du Soleil. Njihova izvođenja obuhvataju muziku od vremena baroka do savremenih dela. Svoju kreativnost pretočio je i u filmski medij. Studirao je režiju i glumu, a produciorao je i sosptveni kratki film.

Simfonijski orkestar Radio-televizije SrbijeOd 2015. godine pokrenuo je u Beču novi međunarodni koncertni ciklus “Večeri petkom sa Jurijem Revičom”. Tu je uključio umetnike kao što su Paul Badura Škoda, Aleksej Igudesman i mnoge druge. Takođe je stvorio sopstveni ciklus koncerata u saradnji sa muzejem Belvedere u Beču.

“La La Land” na Viva Vox način

Jurij Revič je rođen u porodici muzičara, a počeo je da svira violinu u petoj godini. U sedmoj godini je upisao Centralnu muzičku školu pri Moskvskom konzervatorijumu u klasi Galine Turčaninove. Između 2005-2009. studirao je kod Viktora Pikaizena, a studije je nastavio 2009. na Bečkom konzervatorijumu kod Pavela Vernjikova. Jurij Revič svira na violini Stradivarijus iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde