“Junaci našeg doba” Siniše Pavića od 16. decembra na RTS-u

0
1932

Na male ekrane stižu novi Pavićevi junaci.

"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Mina Lazarević i Igor Đorđević kao Maja i Velimir Čičanović u seriji “Junaci našeg doba”, Foto: Košutnjak film

Pala je poslednja klapa serije “Junaci našeg doba”, čije je snimanje započelo u maju. Likovima je život udahnuo jedan od najvećih i najproduktivnih televizijskih stvaralaca, scenarista Siniša Pavić. Tako će posle sedam godina gledaoci moći da gledaju njegovu novu seriju, nove junake, nove zaplete… Reditelji su Mihailo Miša Vukobratović i Ivan Stefanović. Produkciju potpisuju Telekom Srbija i Košutnjak film. Serija “Junaci našeg doba” Siniše Pavića emitovaće se od 16. decembra na RTS-u. Biće 20 epizoda, a mnogi veruju da je nastavak već izvestan.

Siniša Pavić piše novu seriju: Stvara se novi, moderan Šurda

Serija “Junaci našeg doba” priča o problemima sa kojima se porodice svakodnevno sreću, prožeta komedijom.
– Ovo je serija kakve Siniša Pavić obično i piše, jer rezimira neku našu svakodnevnicu, naše vreme, odnose, događaje i okolnosti u kojima živimo. Bavi se nama i junacima našeg doba, ovde, danas, ljudima koji su tu oko nas, koji nose osnovne karakteristike današnjeg društva. To je jedan panoptikum gde imamo različite društvene slojeve i probleme, od onih najnižih do onih najviših. Ne definiše se to kao konkretna ličnost ili konkretni ljudi, već je fokus na okolnostima i vremenu, i on daje svoj komentar na to – izjavio je reditelj Vukobratović.

Siniša Pavić
Siniša Pavić, Foto: FEDIS

– Svaki posao sa Sinišom je izazov zato što on vrlo pažljivo i pednatno radi svoj posao, pa se i mi trudimo da tako radimo. Ovo je bilo posebno, pošto mislim da ništa nije radio šest godina, praktično od “Bele lađe”. Ovo je očigledno i za njega bio izazov veliki da u 76. godini počne da piše ponovo. Nikada on nije ni prestajao! – objašnjava reditelj.

SINIŠA PAVIĆ: Radio sam kao da ću živeti 1.000 godina

Velimir Čičanović, zvani Čičko (tumači ga Igor Đorđević), bio je nekada ljubimac devojaka, sportski tip i šarmer. Oženio se iz ljubavi na četvrtoj godini studija. Studirao je još pet godina, propustio prave godine, zapao u dugove i priključio se velikoj armiji gubitnika. Krivi su “drugi”, “loša sreća”, koje su ga zapale u životu.

"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Mina Lazarević, Svetlana Ceca Bojković i Aleksandar Berček, Foto: Košutnjak film

Maja Čičanović (Mina Lazarević), njegova supruga udala se takođe iz ljubavi, na trećoj godini studija. Od svih koji su se zaljubljivali u njene oči, kosu, osmeh i poželeli da zajedno ostare, odabrala je Čička. Ljubav, naravno. Još jedna gubitnica, kojoj je naravno drugi kriv, ali se kod nje zna i ko je taj.

9. FEDIS: Zlatna antena za najbolju seriju “Besi”, a za najgledaniju “Korenima”

Ta dva gubitnika imaju dvoje dece. Sina od 17 godina, koji sam sebi u ogledalu liči na Ronalda, i ćerku Aleksandru, od 22 godine, koja za razliku od mlađeg brata smatra da nema talenta ni za šta. Svi oni žive u stanu Čičkovog oca Arsenija (Branko Cvejić), penzionisanog profesora matematike koji najsadržanije razgovore vodi sa kućnom pomoćnicom, Olgom. Njena prošlost takođe je bila bolja, a iz tog perioda joj je ostao samo sin Srđan, dok se Srđanov otac izgubio u metežu devedesetih. Srđan studira, a istovremeno i radi kao konobar u kafani koja je ostatak “BoIje prošlosti”. Srđan i Olga žive u stanu Olgine tetke Stane, koja je takođe deo “bolje prošlosti”.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Deo ekipe na setu, Foto: Košutnjak film

– Ovoliki broj gubitnika može da zavara. Serija “Junaci našeg doba” je komedija.
Amerika ima gubitnike. Ali taj status, tamo stečen, ostaje kao žig na čelu od koga se svi sklanjaju. Kod nas ne mora biti tako. Bar ne u ovoj seriji. Probijanje ka boljoj budućnosti ukrstiće njihove puteve, a izroniće iz zaborava i delovi bolje prošlosti. Njihove sudbine naići će na neočekivane skretnice, raskrsnice, dileme i iskušenja. To je naša priča! – navode iz Košutnjak filma.

– Serija “Junaci našeg doba” govori o raznim predstavnicima srpskog savremenog društva. U osnovi priče je porodica. Otac porodice postaje predsednik opštine, a taj događaj pokreće lavinu događanja svih članova porodice, supruga, oca, dece i prijatelja – objasnio je umetnički direktor Slobodan Terzić.
– Negde oko 120 glumaca je učestvovalo u seriji, ekipa oko 70 ljudi, i imamo veliko zadovoljstvo jer smo sve završili u roku! – rekao je izvršni producent Zoran Janković.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Branko Cvejić, Foto: Košutnjak film

– Čičko je metafora za oportunizam u kome smo se svi zatekli. To mi je onako prva reč kada pomislim na tog Čičanovića, koji prihvata jednu visoku fukciju, a da nijednog trenutka ne pomisli da li je on sposoban za to. Živimo u vreme kada svako može da se bavi nekom profesijom bez nekih kvalifikacija. Sve Pavićeve serije kada pogledate od početka, od “Boljeg života”, preko “Srećnih ljudi” i “Porodičnog blaga”, pa nadalje, prikazuju dijagnozu našeg društva, kako smo se survali – rekao je Igor Đorđević.

– Čast mi je da sarađujem sa tako velikim piscem. Svi smo odrastali uz njegove serije, koje je on pisao kao stvarno dobar dijagnostičar, kroz komediju i kroz osmeh. To je Molijer često radio, on vam otvori usta sa osmehom, a onda vam gurne istinu. To radi i gospodin Pavić. A što se tiče Čičanovića, taj moj lik je prosto jedan produkt onoga što nam se dešava. Ovo društvo je iznedrilo te Čičanoviće! – kazao je Đorđević.

Nenad Jezdić dobitnik Nagrade “Miloš Žutić”
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Reditelj Vukobratović sa Milutinom Mimom Karadžićem i Branimirom Brstinom, Foto: Košutnjak film

– Sa Sinišom je bila “ljubav na prvi kadar”, tako da je on već video mene ovde, pa je i pisao za moj karakter i temperament. I to je ogromno zadovoljstvo kada neko napiše lik zamišljajući već u startu – rekla je Mina Lazarević, koja je svoj glumački put počela u Pavićevim ostvarenjima. – Mnogo je vremena prošlo od kad sam igrala Čupku. Siniša je i tad bio veliki pisac, a ja sam bila mala. Sada sam porasla, i prosto uživam, baškarim se. On je majstor dijaloga, majstor da razgrana priču, da napravi haos. Sam ti tekst daje i rešenja i nudi ti svašta, sredstvo za igru, ja se igram, gde ćeš lepše.

– Ceca Bojković opet igra moju majku, to smo isprobale i uvežbale. I ja sada igram majku, i ne igram je prvi put, već se to za jednu generaciju pomerilo od “Porodičnog blaga” naovamo. U međuvremenu sam igrala majku u “Beloj lađi”, ali mi je dete bilo malo, sada mi deca rastu, na fakultetu su.

Posle 66 dana snimanja pala poslednja klapa serije “Kosti”
nenad jezdić
Nenad Jezdić, Foto: Košutnjak film

– Igram Maju, suprugu čoveka koji je neostvaren, i ona je prilično nezadovoljna zbog toga. Zajedno su od srednje škole i to je jedna mladalačka ljubav. Svašta su prošli, ali on je s vremenom izgubio polet i snagu. Obećavao je više kad je bio mlad, i sada ona preuzima kormilo i vuče, gura. Ali, oni se vole. To je suština, to je ono što je meni bilo bitno u startu. Jer, bez te njihove ljubavi nema ni borbe, nema ničega, nema priče. Maja je svima “keva”, ona je jedna simpatična žena, snalažljiva je i puna života – kaže Mina.

Superstar TV i RTS: Od oktobra serija “Dug moru” u režiji Gorana Gajića
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Aleksandar Berček, Foto: Košutnjak film

Nenad Jezdić tumači lik Mileta Muzića, zvanog Mile Konj, lokalnog političara izrazitih sklonosti za manipulacijama.
– Pavić uvek po nekom svom protokolu i mašti ima jednu porodicu koja prima udarce, breme,težinu i teret vremena. Nisam njen deo, ali sam siva eminencija koja direktno utiče na živote, sudbinu i perspektivu njenih članova. Naravno, iz sfere politike. Čovekova slabost na moć, na ugled, na uticaj. Sve ono što jesu one sitne ovozemaljske slabosti, ali zapravo u manifestaciji jako krupne i negde jako negativne – objašnjava Jezdić, koji šesti put sarađuje sa Pavićem.

Dejan Lutkić, Foto: Košutnjak film

Među glavnom glumačkom ekipom je i Marija Vicković, koja igra intelektualku, visokoobrazovanu ženu o čijem mužu se ništa ne zna.
– Ona krije tajnu, a kakva je to tajna, saznaćete na kraju prve sezone. Ima jednog sina, živi kod tetke, u besparici je i pokušava porodicu da održi u životu tako što radi razne poslove, od kućne pomoćnice, spremanja, rada u kafiću, da bi zaradila neki dinar. Borac je i tako počinje njena priča, tako što dobija otkaz. Žena je koja mnogo zna, ali ima veliki problem – ne zna da ćuti. Zbog toga dolazi u razne neprijatne situacije i gubi poslove – kaže Marija Vicković.

Rusko–srpski film i mini serija “Hotel Beograd” pri kraju snimanja u Beogradu
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Branimir Brstina, Foto: Košutnjak film

Oca glavnog lika Čičanovića tumači Branko Cvejić, koji je sa Pavićem radio na njegovom prvom ostvarenju, “Višnja na Tašmajdanu”.
– Radovao sam se ovom pozivu, veoma. Siniša je ovo sjajno uradio, izvanredno. Ja igram dedu, u svakoj kući ima neki deda, a u ovoj našoj porodici on je vrlo živahan – rekao je Cvejić.

– Raditi nešto što Siniša Pavić piše je zadovoljstvo. Voleo bih da taj čovek živi 200 godina, jer niko danas ne piše kao Siniša Pavić. Ja igram taj stalež. Čovek koji je ostao bez posla pre devet meseci, sedam meseci je u štrajku, živi sa taštom, tastom, ženom, detetom, šurakom i ne znam s kim sve, puna kuća – rekao je Milan Vasić.

Oklopna vozila na beogradskoj premijeri filma “Vojna akademija 5”
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Igor Đorđević i Slobodan Terzić na snimanju, Foto: Košutnjak film

Eva Ras tumači ulogu baba-tetke Stane.
– Rekla bih da nisam samo saradnik u ekipi nego i najveći fan Siniše Pavića, jer obožavam sve što on radi. Mislila sam da posle 60 godina glumačke karijere za mene više nema teške uloge, ali Siniša je sad napisao ulogu koja mi je vrlo teška. Ova baba, Čučuk Stana koju igram je pametnija od mene, a to je teško igrati – istakla je Eva Ras.
Baka koja je neka vrsta hroničara, nezadovoljna je i nema dobar odnos sa unukom.
– Ovo je prvi put da imam neprijateljski odnos sa unukom i da više volim sestričinu koju igra Marija Vicković, nego njenog sina – objašnjava Eva.

Vraćaju se Stavrići: “Psi laju vetar nosi 2” od 5. oktobra na RTS-u
"Junaci našeg doba" Siniše Pavića od decembra na RTS-u
Na setu, Foto: Printskrin RTS

Unuka igra Rade Maričić, mladi glumac kome je ovo prva uloga.
– Sredinom aprila sam imao diplomsku predstavu, a mislim da je dve-tri nedelje kasnije, početkom maja, počelo je snimanje. Uloga Srđana mi je bliska jer sam i sam do skoro bio u sličnoj situaciji – završavam fakultet i pitam se šta posle, nema posla i situacija je takva kakva je. Srđan studira prava i radi kao konobar da bi skinuo teret sa majke i sa tetke, ali razmišlja o tome da ode, da ne živi ovde – objasnio je mladi glumac.

Snima se: “Švindleri” – TV serija po scenariju Đorđa Milosavljevića

– Uvek nam da obe strane i nikada kod njega nijedan lik nije ekstremno pozitivan ili ekstremno negativan – izjavio je glumac Siniša Ubović.
– Ogroman čast mi je i takođe nekako zadovoljstvo uz pritisak, ali to je samo moj neki pritisak. Glumim Anku Torbicu, samohranu majku, koja se bori za sebe i za svoje dete koji su nedavno završili na ulici – navodi glumica Isidora Janković.

milan vasić
Milan Vasić, Foto: Printskrin RTS

Saradnik na scenariju bila je Ljiljana Pavić; direktor fotografije Veselko Krčmar; kostimograf Snežana Karl; scenograf Zorica Čobanović; a kompozitor Vojkan Borisavljević.

BALŠA ĐOGO: Smislili smo drugi deo serije “Pet”, nešto i napisali

U socijalnoj komediji “Junaci našeg vremena je više od 50 velikih uloga, to jest likova iz svih slojeva današnjeg društva. Igraju ih: Igor Đordjević; Mina Lazarević; Branko Cvejić; Milutin Mima Karadžić; Marija Vicković; Branimir Brstina; Nenad Jezdić; Dejan Lutkić; Branislav Lečić; Aleksandar Berček; Isidora Građanin; Rade Maričić; Isidora Janković; Pavle Veselinović; Eva Ras; Nenad Nenadović; Maja Sabljić; Milan Vasić; Svetlana Ceca Bojković; Tijana Čurović; Nenad Maričić; Siniša Ubović; Milica Milša; Aleksandra Balmazović…

E. A. / Izvor: RTS, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde