Jumbo Big Band – martovski koncerti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu

0
92

Za ljubitelje džeza – prava poslastica!

Jumbo Big Band - martovski koncerti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu

U martu ove godine ponovo će se okupiti tri najbolјa big benda iz bivše Jugoslavije – Big Band Radio-televizije Srbije; Jazz orkestar Hrvatske Radio-televizije; i Big Band Radio-televizije Slovenije. Zajedno oni su – Jumbo Big Band. Prvo okuplјanje i muziciranje u ovoj velikoj i nesvakidašnjoj “džambo” formi, bilo je 1989. godine. Imali su tada nastupe u Ljublјani, Zagrebu i Beogradu. U istoriji džez muzike to je bio prvi nastup tri big benda zajedno na istoj bini. Te 1989. tri orkestra su se na tri koncerta predstavila svojim pojedinačnim kompozicijama, ali i numerama posebno napisanim za ovu grandioznu formaciju džez muzičara. Lepa sećanja učesnika trajala su godinama… a kada su prošle teške godine, među kolegama se javila želјa za novim susretom.

Nišville 2020: Miloš Krstić dobitnik nagrade za životno delo
Jumbo Big Band - martovski koncerti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu
Jumbo Big Band na Novosadskom Jazz festivalu 2018.

Ipak, nije bilo lako sve organizovati. Trebalo je da prođe nepune tri decenije da se ponovni susret najzad desi. Bilo je to na jubilarnom 20. Novosadskom džez festivalu 2018. godine u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, a zahvalјujući velikoj predanosti urednika i izvršnog producenta festivala, ali i umetničkih rukovodilaca sva ti ansambla. Na srdačnom, na momente i dirlјivom muzičkom samitu, bilo je mnogo dobrog džeza, dobrih vibracija i druženja. U domaćoj istoriji džez muzike ovaj koncert ostaće zabeležen po perfektno izvedenim odličnim autorskim kompozicijama sva tri orkestra, pojedinačnim, ali i delima za “džambo” sastav.

Vasil Hadžimanov najbolji džez pijanista 2019. u svetu

Velika želјa svih učesnika da se ponovo ovaj vanserijski atratktivni muzički program izvede u sva tri grada upravo je tu. Jumbo Big Band projekat počinje nastupom u Zagrebu (12. mart, Lisinski); sledi Ljublјana (13. mart, Cankarjev dom); da bi se na kraju završio koncertom u Beogradu, u Velikoj dvorani Sava centra, 15. marta. Orkestri će nastupiti pod upravom makedonskog dirigenta mlađe generacije, Vladimira Nikolova. On je školovan na Amsterdamskom konzervatoriju i osim što je dirigent, poznat je i kao kompozitor; producent; aranžer; pijanista; gitarista…

Po tradiciji, na koncertu će se svaki od tri orkestra predstaviti sa svojim kompozicijama, a zatim će svi zajedno izvesti dela posebno napisana za ovaj muzički samit, uklјučujući i novi repertoar. Uz autorske džez kompozicije bazirane na narodnim motivima, biće izvedeni i odabrani džez standardi. Takođe, i kompozicije koje predstavlјaju svojevrsni omaž stvaralaštvu Djuka Elingtona, čiji je opus obeležio i obogatio big bend formu izražavanja u džez muzici.

Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu
Jumbo Big Band - martovski koncerti u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu
Vladimir Nikolov, dirigent

Inače, ova tri orkestra ubrajaju se među najstarije radijske džez orkestre u Evropi. Big Band Radio-televizije Slovenije kontinuirano deluje od 1945; Jazz orkestar Hrvatske Radio-televizije utemeljen je u sezoni 1946/47; a Big Band Radio-televizije Srbije osnovan je 1948. godine.

Ulaznice za beogradski koncert Jumbo Big Banda u prodaji su od 6. februara. Cena ulaznica je 800; 1.000; 1.200; i 1.500 dinara, a mogu se kupiti na blagajni Sava centra, kao i putem online prodaje.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde