Jubilarni “Beldoks”

0
104

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma “Beldoks” održaće se od 8. do 15. maja, a obeležiće ga vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike.

Slogan "Nije još mrak" proistekao je iz naslova filma Frenkija Fentona
Slogan “Nije još mrak” proistekao je iz naslova filma Frenkija Fentona

Festival “Beldoks” u Sava centru otvara film “Još jednom s emocijom” Endrjua Dominika o nastanku čuvenog albuma Nika Kejva. Pored Sava centra, filmovi će se gledati i u Domu omladine; Fontani; Dvorani KC Beograda; kao i u Centru za kulturu Vlada Divljan. Tako će u nekoliko beogradskih dvorana biti prikazano 89 filmova iz 40 zemalja, svrstanih u 13 različitih programskim celina. Većina naslova doživeće na “Beldoksu” svoje evropske ili svetske premijere.

Filmski festival Slobodna zona otvara dokumentarac o „Laibachu“

– “Beldoks” ima ono što retko koji festival poseduje, a to je slobodna reč autora bez političke i društvene cenzure i drugih uticaja. To je velika stvar. Danas je “Beldoks” svetionik zanimljivih dokumentaraca i u Srbiji zahvaljujući tom festivalu postoji jaka organizacija dokumentarista. On pokazuje značaj srpskog dokumentarnog filma. Velika mi je čast što će bioskop “Vlada Divljan” biti deo ovoga. Pored bogatog programa i premijere “Atos – Sveta gora”, posebna mi je zadovoljstvo što ćemo ugostiti i Ćićolinu. Bioskop mora da komunicira sa ljudima i da im otvara oči. Da im pokaže istine – sa osmehom je rekao reditelj Darko Bajić i urednik filmskog programa Centra za kulturu Vlada Divljan na konferenciji za štampu.
Inače, film “Ćićolina, kuma od skandala“, posvećen je nekada čuvenoj pornografskoj zvezdi i biće prikazan 13. maja u Muzeju Kinoteke.

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Nušićijadi
Festival otvara film "Još jednom s emocijom" - Beldoks
Festival otvara film “Još jednom s emocijom”

Greg Di Kjur, selektor međunarodnog programa na Beldoksu, istakao je na koferenciji za štampu da je poseban segment festivala posvećen dokumentarnim filmovima Gorana Markovića:
– Goran Marković je reditelj koji nije samo cenjen u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije već i u Evropi. Publika nije imala prilke često da gleda njegove dokumentarne filmove. Na “Beldoksu” prikazaćemo tri Markovićeva ostvarenja.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom “Nije još mrak”, a proistekao je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg “Beldoksa”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde