Zvezdara teatar: Jubilarna stota “Klaustofobična komedija” 21. aprila

0
146

Na Sceni “Bata Stojković” Zvezdara teatra 21. aprila biće izvedena “Klaustofobična komedija”.

KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA
Foto: Zvezdara teatar

Ova predstava Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, tada slavi svoj veliki jubilej – 100. izvođenje od kada je oživela na sceni Zvezdara teatra, sa novom glumačkom postavom. Po odabiru Darka Bajića, ekipu ove iznova ispričane “gorke komedije”, kako je rekao Dušan Kovačević, čine: Ljubomir Bandović kao Sava odžačar; Nevena Ristić kao Nina Herbert; Marko Janketić/Stefan Radonjić kao Vule milicioner; Zoran Cvijanović/Stefan Radonjić (Jagoša Kraj); Slavko Štimac (Teja Kraj); Jovana Stojiljković/Nina Nešković (Vesela Kraj); Vanja Janketić (gospodin Grabinjski); i Igor Grabovica/Milan Gromilić (Leopold Važik).

Da čujemo pozorište: I „Klaustofobična komedija“ prevedena na znakovni jezik
KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA
Foto: Zvezdara teatar

– “Klaustrofobičnu komediju” sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje “slobode” – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom “jedne od najboljih evropskih policija”. Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela; čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan. Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom – rekao je povodom premijere ovog komada 2015. Dušan Kovačević.

Ovacije i aplauzi: „Korešpodenti“ oduševili publiku na premijeri
KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA
Foto: Zvezdara teatar

Predstava je već nakon prvih ponovnih izvođenja nizala nagradu za nagradom, kako u celini, tako i za uloge koje tumače Ljubomir Bandović, Nevena Ristić i Marko Janketić. Nagradu publike “Miodrag Petrović Čkalja” za najsmešniju predstavu “Klaustrofobična komedija” dobija na 45. Danima komedije u Jagodini 2016. Tada i Nevena Ristić i Marko Janketić dobijaju nagradu za najboljeg mladog glumca/mladu glumicu. Na 33. Nušićevim danima u Smederevu prema oceni stručnog žirija “Klaustrofobična komedija” je proglašena za najbolju predstavu. Ljubomir Bandović je za ulogu Save odžačara dobio statuu “Ćurana” za najbolje glumačko ostvarenje na 45. Danima komedije u Jagodini 2016. To su tek neke od nagrada kojima se ova predstava okitila.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu
KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA
Foto: Zvezdara teatar

Reditelj predstave Darko Bajić se povodom ponovnog postavljanja “Klaustrofobične komedije” na scenu nakon skoro 30 godina prisetio šta su sve donele godine u Zvezdara teatar.
– Zvoni telefon. Podižem slušalicu. Dušan. Sa Dušanom sam kovao planove da radim “Profesionalca”, “Klaustofobičnu komediju” i “Lari Tompsona”, ali sve je palo u vodu. Nije bilo para za kulturu, kao i svake godine. Filmom nismo zapisali ni vreme ni nas. Trideset godina kasnije telefon ponovo zvoni. Dušan… Vozim ka aerodromu, drugom rukom aktiviram mobilni telefon. Nova predstava! Za ove tri decenije kao da je nestalo dobrih ljudi iz našeg susedstva. Bata, Dača, Miša, Žarko, Seka, Sofi… Tri decenije. Osamdesete naša “Klaustofobična komedija”, danas komedija naše klaustrofobije. Da li se zaista sve toliko promenilo? I da li je zaista toliko vremena prošlo? I da li sam zaista zavoleo teatar…? – zabeležio je Bajić.

Smeh i suze na premijeri predstave „Osama – Kasaba u Njujorku“

Predstava “Klaustrofobična komedija” odigrana je prvi put 6. novembra 1987. godine u Zvezdara teatru. Tada su na scenu prema odabiru pisca i reditelja Dušana Kovačevića kročili: Danilo Bata Stojković (Sava odžačar); Sofija Žugić (Nina Herbert); Mihailo Janketić (Jagoša Kraj); Jelisaveta Seka Sablić (Vesela Kraj); Danilo Lazović (milicioner Vule); Žarko Radić/Milan Mihailović (Teja Kraj)… Predstava je odigrana 198 puta, a pogledalo ju je više od 60.000 gledalaca. Poslednje izvođenje bilo je 22. novembra 1993.

Sada se već 100. put ponovo igra na sceni koja nosi ime njenog glavnog glumca iz prve postave.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde