Jovani Stojiljković uručena godišnja nagrada “Ružica Sokić”

0
91

Misija Fondacije Ružica Sokić je čuvanje, upravljanje i predstavljanje kulturnog nasleđa Ružice Sokić. Upravni odbor Fondacije je 2015. ustanovio Godišnju nagradu “Ružica Sokić”, koja se dodeljuje mladim perspektivnim dramskim umetnicima za izuzetan doprinos umetnosti, pozorištu, filmu, radiju i televiziji.

Jovani Stojiljković uručena godišnja nagrada "Ružica Sokić"
Jovani Stojiljković uručena Nagrada “Ružica Sokić”

Nagradu čini Povelja i novčani iznos, a dodeljuje se na Dan fondacije, ujedno i na dan rođenja čuvene glumice – 14. decembra. Ove godine Nagrada “Ružica Sokić” dodeljena je Jovani Stojiljković. Mladoj glumici priznanje je uručeno na svečanosti u Ateljeu 212. Nagradu je predao Radoslav Zelenović, filmski znalac i član Upravnog odbora Fondacije Ružica Sokić.

Godišnja nagrada “Ružica Sokić” mladoj glumici Jovani Gavrilović

Zelenović je podsetio na bogatu karijeru Ružice Sokić, njene nagrade, uloge u pozorištu, na televiziji i filmu.
– Ogromna je ostavština za budućnost naše Ruže. Darivala je u našoj kulturi 190 dela od 1957. godine kada se prvi put pojavila na filmu. Uvek se radovala uspesima mladih kolega, bila ponosna na njih. Uveren sam da bi tako bilo i ovoga puta. A uručujemo nagradu Jovani Stojiljković sa željom da brojem odigranih uloga na filmu, u pozorištu i televiziji pretekne rad glumice po čijem imenu fondacija nosi ime – kazao je Zelenović.

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu

Jovana Stojiljković je istakla zadovoljstvo što je nagrada pripala baš njoj.
– Ružica Sokić je ostavila ogroman trag u našem poslu i važno je da nagrada za mlade glumce nosi baš njeno ime. Ovo priznanje ću uvek doživljavati kao podsećanje na sve ono što je Ružica Sokić bila, a to su pre svega velika marljivost, profesionalnost, etika, raskošan talenat i empatiju – rekla je Jovana. Istakla je i da nagrada uz veliku radost biva i obavezujuća, u profesionalnom, umetničkom, ljudskom smislu.

Nagrada “Žanka Stokić” uručena Nataši Ninković
Jovani Stojiljković uručena godišnja nagrada "Ružica Sokić"
Miroslav Lukić (suprug Ružice Sokić i osnivač Fondacije), Nataša Ninković, Jovana Stojiljković i Dragan Petrović Pele, Foto: Instagram

O Jovani Stojiljković su govorili njen profesor Dragan Petrović Pele i koleginica Nataša Ninković.
Prikazan je i kratki film o hvale vrednom radu Fondacije Ružica Sokić.
U predhodne četiri godine, dodeljene su tri Godišnje nagrade “Ružica Sokić”, i to: Nadi Šargin, članici Narodnog pozorišta Srbije (2015); Jovani Gavrilović, članici Pozorišta Atelje 212 (2017); i Milici Gojković, članici Jugoslovenskog dramskog pozorišta (2018); dok je 2016. dodeljeno Specijalno priznanje mladoj i vrlo talentovanoj učenici Omladinskog pozorišta Dadov – Jeleni Blagojević.

Nove poštanske markice sa likovima glumačkih velikana

Inače, od 2015. Fondacija sprvodi projekat nagrađivanja mladih dramskih umetnika, izabranih na osnovu anketiranja nekoliko desetina respektabilnih ličnosti iz sveta dramske umetnosti. Time je uspešno ostvarena jedna od osnovnih želja Ružice Sokić – pomaganje mladim umetnicima, što je i primarni cilj aktivnosti Fondacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde