Joko Ono i Exit projektom “Prvi svetski mir” obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

0
52

Povodom obeležavanja velikog jubileja i 100 godina od okončanja Prvog svetskog rata, Exit fondacija će u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”, koja će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada.

Joko Ono i Exit projektom "Prvi svetski mir" obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata
Foto: Promo

Ovaj umetnički rad predstaviće Petrovaradinsku tvrđavu širom sveta kao tvrđavu mira, a projekat će biti realizovan uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021”; Grada Novog Sada; i kompanije NIS kroz program “Zajednici zajedno”. Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umetničko delo koje potpisuje Joko Ono. Napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. “šajke”, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine.

„The Prodigy“: Exit je danas bolji od festivala Glastonbury i Coachella

Joko Ono je svetski priznata japanska umetnica i aktivistkinja. Poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog veka. Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog “Bitlsa”, muzičara i aktiviste Džona Lenona, ona je svoju karijeru posvetila upravo delima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u istoriji muzike i umetnosti duboko verovao.

Exit 2019: Njujorški tandem koji je osvojio svet „Sofi Tukker“ dolazi u Novi Sad
Joko Ono i Exit projektom "Prvi svetski mir" obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata
Joko Ono, Foto: Printskrin YouTube / NMPAorg

Predstavnici Exit fondacije su se, posle višemesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono. Ona je pre toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski istorijat Exit festivala. Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto njenog novog umetničkog dela. Reč je o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u XVIII veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja. Jer, upravo su Exit festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka.

Ugledni svetski mediji: Novi Sad među najatraktivnijim gradovima na svetu

Inicijativa Exit fondacije “Prvi svetski mir” (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obeleži 100 godina od uspostavljanja mira u Prvom svetskom ratu. Misija Exit fondacije jeste da, pored dosadašnje višedecenijske promocije Petrovaradinske tvrđave, Novog Sada i Srbije, nastavi sa višestrukim unapređenjima tvrđave, kako bi se očuvalo kulturno-istorijsko nasleđe ovog spomenika.

Oktobarski salon: Joko Ono poziva žene u Srbiji da učestvuju u njenoj izložbi

Exit festival je deo deklaracije “Take a Stand”, koju je inicirala evropska festivalska asocijacija Yourope, čiji je Exit član. Projekat “Prvi svetski mir” biće deo ovog programa. A, koji je usmeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde