Čuveni reditelj Jim Sheridan gost Beogradskog Irskog Festivala

0
52

8. BIF održaće se od 13. do 22. marta na više lokacija u glavnom gradu Srbije.

Čuveni reditelj Jim Sheridan gost Beogradskog Irskog Festivala

Jedan od najznačajnijih svetskih sineasta, poznati irski reditelj i scenarista Jim Sheridan, biće gost osmog Beogradskog Irskog Festivala (BIF).
– Ideja da pozovem Jima Sheridana da dođe na festival javila se nakon što sam pogledao film “Igla ispod praga” Ivana Marinovića. Ovaj film je snažna izjava o narodu u njegovoj zemlji. Podsetio me je na Jima Sheridana, koji je takođe sa Richardom Harrisom snimio veoma poznat film “The Field” o Ircima i njihovoj zemlji – izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala.

Bend “Orthodox Celts” 28. put Dan Sv. Patrika obeleža koncertom

Svojim prvim filmom “Moje levo stopalo” (1989) Sheridan je zabeležio ogroman uspeh. Za ulogu u ovom ostvarenju Daniel Day-Lewis je dobio Oskara za glavnu mušku ulogu, a Brenda Fricker Oskara za žensku epizodnu ulogu. Sheridanu su pripale dve nominacije za Oskara za ovo ostvarenje – za najboljeg reditelja i scenaristu. Ovaj neverovatni debitantski film ga je sa 40 godina svrstao u kasno otkrivene velikane svetskog i evropskog filma.

Čuveni reditelj Jim Sheridan gost Beogradskog Irskog Festivala
Jim Sheridan, Foto: Promo

Sheridan je poznat i po kultnom filmu “U ime oca”, takođe sa Danielom Day-Lewisom. Nagrađen je Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu 1994. godine. I ovo ostvarenje je dobilo odlične kritike, kao i nekoliko nominacija za Oskara (od kojih su tri za Sheridana). Nakon toga sledi “Bokser” (treći film sa Danielom Day-Lewisom), koji je bio nominovan za tri Zlatna globusa, uključujući nominaciju za najboljeg glumca i reditelja.

Zeleni Dablin – Crna bara

Film “In America”, o imigrantskoj irskoj porodici u SAD, snimio je 2002. On mu je doneo još jednu nominaciju za Oskara za najbolji scenario. Godine 2005. Sheridan je iznenadio sve snimajući film “Get rich or Die Trying” sa poznatim reperom 50 Centom. Po danskom ostvarenju Susanne Bier snimio je “Brothers” (2009), priču o čoveku čiji brat nestaje u Avganistanu. U filmu igraju Jake Gyllenhaal, Natalie Portman i Tobey Maguire, a numere za ovaj film snimili su i “U2”. Dve godine kasnije Sheridan je režirao triler “Dream House” (Daniel Craig, Naomi Watts, Rachel Weisz), a 2016. dramu “The Secret Scripture” (Theo James, Rooney Mara, Jack Reynor, Eric Bana, Vanessa Redgrave).

Jim Sheridan će otvoriti 16. marta (20h) u Muzeju Kinoteke (Kosovska 11) Irsku filmsku nedelju, filmski program 8. BIF-a. Tom prilikom biće prikazan njegov film “U ime oca”, a nakon projekcije poznati irski reditelj razgovaraće sa prisutnom publikom. U okviru Irske filmske nedelje biće prikazano pet njegovih filmova: “Moje levo stopalo”; “U ime oca”; “Bokser”; “The Field”; i “In America”.

Miloš Biković nagrađen na filmskom festivalu u Irskoj

Filmski program predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, a između ostalih biće prikazani dokumentarni filmovi “Wonder Walls” o uličnoj umetnosti u Irskoj; “Shooting the Darkness”, priča o lokalnim novinskim fotografima iz Severne Irske, koji su sa izbijanjem prvih sukoba u svojoj zemlji (Severnoirski sukob ili Nevolje) bili zaduženii da fotografišu posledice svakodnevnih nereda, bombaških napada i ubistava; “50 Years of the Troubles: A Journey Through Film” obeležava pola veka od početka 30-godišnjih sukoba u Severnoj Irskoj poznatijih kao, već pomenute Nevolje; kao i “The Man Who Shot Beckett”, koji je deo posebnog festivalskog segmenta posvećenog čuvenom irskom piscu Samuelu Beckettu (pored filma, publiku očekuju i serija predavanja, pozorišna predstava…).

DABLIN: Grad kulture i piva
Čuveni reditelj Jim Sheridan gost Beogradskog Irskog Festivala
James Early, Foto: Al Higgins

U okviru programa “Vizuelne umetnosti”, čuveni strit-art umetnik James Early oslikaće mural u centru Beograda. Publika će imati priliku i da vidi i izložbu poznatog irskog fotografa Nigela Swanna. Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju 17. marta irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika. Nekoliko gradskih lokacija će, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini; Irish Film International; Culture Ireland; delegacija Evropske Unije; EU Info centar; Grad Beograd; CRH; BPI; Agri Business Partner; Comtrade; Jameson, Guinness (Carlsberg, Serbia); Everseen; Turistička organizacija Beograda; Jugoslovenska Kinoteka; Irish Honorary Consulate (Srbija); i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde