Jelena Gavrilović kao vidarka Sana u američkoj fantaziji “Predstraža 2”

0
175

Nova sezona avanturističke fantazije “Predstraža” premijerno je počela da se prikazuje 15. avgusta na kanalu SCI FI.

Jelena Gavrilović kao vidarka Sana u američkoj fantaziji "Predstraža 2"
Deo ekipe filmskih stvaralaca iz Srbije koji su radili na “Predstraži 2”, Foto: D. Dušanić

Domaćim novinarima je 26. avgusta u beogradskom bioskopu Cineplexx Ušće prikazana treća epizoda, od koje se uvodi jedan od važnijih novih likova, vidarka Sana Vasić, koju tumači srpska glumica Jelena Gavrilović. Druga sezona američke naučnofantastične TV serije “Predstraža” (The Outpost) je kompletno snimana i montirana u Srbiji. Korišćene su brojne lokacije Beograda i okoline, ambijent tvrđave Kalemegdan, kao i kompleksan studijski set u Šimanovcima. U snimanju su, osim Gavrilovićeve, učestvovali i brojni naši filmski stvaraoci. Producent serijala Džonatan Ingliš (Jonathan English) je najzaslužniji što je “Predstraža 2” snimana u Srbiji i što su angažovani lokalni filmski radnici. Njemu su nadređeni poverovali, pa ukazali poverenje da svi šefovi sektora snimanja budu iz naše zemlje, zapravo cela domaća izvršna produkcija.

“Predstraža 2” od 15. avgusta na SCI FI, igraju i brojni srpski glumci

Ingliš je kazao da ima odlična iskustva u poslu sa profesionalcima iz Srbije. Živi ovde i srećan je da je “Predstaža” prva cela sezona nekog televizijskog formata iz SAD u potpunosti produkcijski stvorena u Srbiji. Tako su na drugoj sezoni serije radili i njegova supruga, kostimografkinja Ivana Vasić Ingliš (English); pa direktor fotografije Igor Šunter; scenograf Željko Antonović; glavna šminkerka Marinela Spasenović; jedan od reditelja Milan Todorović… kao i glumci Dragan Mićanović (kapetan Orlik); Miloš Timotijević (Varlek); Nikola Šurbanović (Merik); Nikola Rakočević (Brogan); Monika Romić (medicinska sestra); Andreja Maričić (član Trojke); Jelena Stupljanin (član Trojke); Ivan Ivanov; Marko Stojanović; Mladen Andrejević… Inače, glavna junakinja serije je Talon u tumačenju Džesike Grin (Jessica Green). Ona je jedina preživela iz rase “Crne krvi”, želi da osveti smrt svoje porodice i prijatelja, ali u isto vreme mora da pronađe način da ovlada svojim posebnim moćima koji su jedina nada ne samo za njen spas, već i za spas celog čovečanstva…

Druga sezona američke serije “Predstraža” snima se u Srbiji, Jelena Gavrilović jedan od novih važnijih likova

Jelena Gavrilović nije smela zbog potpisanog ugovora da otkriva detalje u vezi sa svojom rolom. Izjavila je da je prava privilegija kada strane produkcije dođu i biraju domaće glumce, jer retko dobijaju priliku za velike uloge u ovakvim serijama. Ona je prezadovoljna saradnjom, kao i što je tokom snimanja bila okružena “svojim ljudima”. Do uloge je došla preko kastinga, doduše, za drugi lik, ali joj je produkcija na kraju poverila da tumači isceliteljku, mnogo važniju rolu. Rekla je i da je u dogovoru sa produkcijom uticala da promenu imena njenog lika. Pošto je isceliteljka, Sana to i znači na latinskom. Povezana je sa jednim od glavnih likova, Geretom, koga leči.

U Beogradu Dejvid Borijanaz, zvezda serija “Bones” i “Bafi, ubica vampira”

– Veoma sam srećna, jer ovo je sjajno. Obožavam svet fantazije i ovo je nešto potpuno drugačije od svega što sam do sada radila. Zaista mislim da je serija odlična, naravno, pogledala sam prvu sezonu, ali samo iskustvo je potpuno ludo. Morate da glumite na jeziku koji vam nije maternji, a to je još posebna vrsta engleskog, nije svakodnevni koji govorimo, tako da sam u prva dva dana snimanja počela i da sanjam na engleskom. To je jedno fantastično iskustvo za mene! – rekla je Jelena, koja je već radila nekoliko projekata u inostranim produkcijama.

– U “Predstraži” sam imala scene samo sa nekoliko glumaca – najčešće sa Džejkom Stormoenom (Jake Stormoen, igra Gereta) i Endruom Hauardom (Andrew Howard), kao i Magnusom Samuelsonom (Magnus Samuelsson), što je fantastično. Magnus je sjajan švedski glumac, bio je rvač i proglašen za najjačeg čoveka sveta – strongmen, vrlo je visok. Ja sam visoka i nikada do sada nisam videla tako visokog čoveka, osim košarkaša. Bila sam impresionirana! – kazala je glumica.

“Šavovi” Miroslava Terzića u trci za nagrade Evropske filmske akademije

A gorostasni Magnus Samuelson je dvometraš, sportista, poznat i kao evropski šampion u rvanju. Veliki je ljubitelj i automobilskih trka, čak se i takmičio na svetskom reli prvenstvu.

Glumica Jelena Gavrilović je otkrila i da se tokom snimanja “Predstraže” preznojavala u kostimima, ali i da je uživala dok ih je nosila, za šta je zaslužna kostimografkinja Ivana Vasić Ingliš. Ona je unela slovenske motive u kostime. I zaista zaslužuje sve pohvale za njih.
– Pošto u fantastici može da se radi šta god vam padne na pamet, za njegov izgled uzor sam našla u starim Slovenima i Kozacima. Bila mi je potrebna funkcija, izgled i utisak koji odaje – objasnila je Ivana. Dodala je da je bila van sebe od sreće kada su je pozvali da radi na “Predstraži”. Ipak, trebalo je da “ispoštuje” prvu sezonu, koju je nasledila, a onda i da počne da unosi svoju estetiku koliko god je to moguće.

U rimejku filma “Leptir” igraju i Dragan Mićanović, Nina Seničar, Goran Navojec…

Kreatori serije i izvršni producenti su Kinan Grifin (Kynan Griffin) i Džejson Faler (Jason Faller), uz izvršne producente tvorce serijala “Zvezdana kapija” i “Zvezdana kapija SG-1″, Dina Devlina (Dean Devlin) i Džonatana Glasnera (Jonathan Glassner). Drugu sezonu serijala “Predstraža” prate i gledaoci u SAD; Hrvatskoj; Sloveniji; Nemačkoj; Poljskoj; Velikoj Britaniji; Africi…

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde