JDP: Za 70 rođendan premijera predstave “Kralj Betajnove”

0
250

kralj betajnove jdpJugoslovensko dramsko pozorište će jubilej postojanja proslaviti premijerom, i to istog dela sa kojim pre sedam decenija započelo rad.

Predstava “Kralj Betajnove” Ivana Cankara, u režiji Milana Neškovića premijerno će biti izvedena 3. aprila na sceni “Ljuba Tadić”. Tog dana Jugoslovensko dramsko pozorište slavi 70. godina postojanja.

U komadu lik Jožefa Kantora tumači Nenad Jezdić, a Župnik je Vojin Ćetković. Pored njih ostale uloge poverene su Mileni Živanović, Anđeliki Simić, Nebojši Milovanoviću, Nikoli Rakočeviću, Mihailu Miši Janketiću, Jasmini Avramović, Mini Obradović, Vučiću Peroviću, Timoteju Kaleziću i Đorđu Teodosiću. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Maja Todorović. Za scenografiju bila je zadužena Vesna Popović, a za kostime Biljana Grgur. Muziku je uradila Anja Đorđević.

NEBOJŠA MILOVANOVIĆ: Očekujem još pravih filmskih uloga

Iz JDP ističu da i ovog puta vizuelni identitet predstave potpisuje jedan od značajnijih grafičkih dizajnera, ilustratora i primenjeih umetnika današnjice Mirko Ilić. JDP sa njim je započelo saradnja u sezoni 2017/18. Do sada je Ilić dizajnirao plakate za predstave “Ajnštajnovi snovi”, “Sudnji dan” i “Mesec dana na selu”. Plakat za predstavu “Kralj Betajnove” je četvrti Ilićev plakat za JDP.

„Gulini dani“: Završena smotra glumačkih ostvarenja u Petrovcu na Mlavi
kralj betajnove jdp
Foto: Printskrin Facebook JDP

U drami “Kralj Betajnove” izraženi su kritički odnosi prema politici slovenačkih građanskih partija i kritika ličnih interesa kao glavnih motiva političkih opredeljenja. Uočavaju se i nove revolucionarne snage, kao antipod klerikalcima i liberalima, koji samo zastupaju svoje klasne interese.
Dramska radnja i akcija pletu se oko dve ličnosti: Kantora, predstavnika mladog slovenačkog kapitalizma, i Maksa Krneca, revolucionarnog intelektualca, nesvršenog studenta i “skitnice”. Između njih se javljaju sukobi, koji proističu iz različitih društvenih statusa. “Kralj” Betajnove je Kantor, koji ima sve – imanje i moć. On je buržoaski natčovek, oličenje procesa prvobitne akumulacije na teret radnog seljaštva, na račun njegovog propadanja. Siromašni student Maks je izgubio mnogo toga, ali je s druge strane, kako sam kaže, dobio je ponos skitnice. Ali i osvetoljubivost skitnice. On oseća kako njegov prkos izaziva lični poraz, pa čak i smrt.

Glumac Mihailo Miša Janketić primio Statuetu „Joakim Vujić“


Inače, ove godine JDP obeležava sedam decenija od prve premijere, a Cankarevo delo je tada režirao Bojan Stupica. Članovi slavnog ansambla JDP-a bili su Milivoje Živanović; Marija Crnobori; Branko Pleša; Nada Riznić; Dubravka Perić; Strahinja Petrović; Kapitalina Erić; Karlo Bulić; Zoran Ristanović; Milan Ajvaz.

Kulturni centar u Pančevu dobiće ime po Nebojši Glogovcu
Milan Nešković, Foto: Voklov teatar / Promo
Milan Nešković, Foto: Voklov teatar / Promo

– Mislim da svako društvo zaslužuje vlast koju ima. Vlast je apsolutno odraz društva. Drugo, sve što rade ljudi, rade za samopromociju. Sve je marketing. Maksa Krneca ne vodi ubeđenje. Uništena je ideja disidentstva – biti protivnik vlasti. To su sve verbalni protivnici. Obično iz lične koristi. Maks Krnec sebe ubeđuje da to što radi, radi zarad društva i jer je bitno. Njega nepravda istinski boli, ali ga boli iz ličnog razloga. Kantor mu je uništio oca. Uništio mu je život, uništio mu je mogućnost da ikad postane čovek, da studira, da ima novca. Lični razlog se krije iza opšteg dobra. U današnjem svetu odsustvuje empatija, a pojedinac je okrenut sebi. Živimo u svetu licemerja, imamo potrebu za osvetom ali je maskiramo, zato što je bedno da bude naša i lična. Maskiramo je u sveopšte dobro, ili u sveopštu cenzuru – rekao je reditelj Milan Nešković.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde