JDP: Premijera predstave “Zašto je poludeo gospodin R?” 20. juna

0
335

jdp_zasto je poludeo gospodin rU Jugoslovenskom dramskom pozorištu poslednji plakat u sezoni 2017/2018 Mirko Ilić je uradio za predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?”.

Premijerno izvođenje ovog komada biće 20. juna na Sceni “Ljuba Tadić”. Predstava “Zašto je poludeo gospodin R?” nastala je po motivima istoimenog filma Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, a režira je Bobo Jelčić. Gospodina R. tumači Boris Isaković, Gospođu R. Nataša Tapušković, a u predstavi igraju i Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović, i Pavle Korać. Dramaturg je Nataša Govedarica, scenograf Aleksandar Denić, a kostimograf Maja Mirković.

Obeleženo 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta dodelom godišnjih nagrada
Reditelj boba jelčić
Reditelj Boba Jelčić, Foto: kul.ba

Bobo Jelčić je rođen 1964. u Mostaru. Diplomirao je režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj, kao i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Od 1995. sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima. Reč je o specifičnom procesu tokom kog glumci, zajedno sa rediteljem, na probama razvijaju postavljene teme, postajući tako koautori predstava. Za svoje predstave Bobo Jelčić je dobio brojna priznanja. On prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Srbiji uopšte.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova

Godine 2005, tandem Rajković-Jelčić završava svoj prvi eksperimentalni film “Ono sve što znaš o meni”, koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Motovunu. Prvi samostalni dugometražni igrani film Bobe Jelčića “Obrana i zaštita” premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Berlinu (2013), a na Filmskom festivalu u Puli dobio je sedam Arena. Usledila su ostvarenja “Promatrač” (2014) i “Sam samcit” (2017).

JDP: Jagoš Marković režira dramu Biljane Srbljanović „Vrat od stakla“

Film Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera “Zašto je poludeo gospodin R?” (Warum läuft Herr R. Amok), snimljen je 1970. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde