JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta

0
105

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu obeležen je Dan pozorišta, 3. april.

JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta
Foto: JDP

U prisustvu brojnih kolega, saradnika i prijatelja kuće, sumirani su rezultati iz prethodne godine, a tradicionalno su dodeljene i Godišnje nagrade. Takođe, najavljen je početak obnove Teatra “Bojan Stupica”.
– Ja sam ovde gost, a gostima se ljudi raduju dva puta: kad dođu, pogotovo kad odu. Ljudski i glumački ću učiniti sve da drugu radost ne “priredim” ni pozorištu ni sebi – istakao je Nenad Jezdić, povodom dva priznanja JDP. On je za ulogu Kantora u “Kralju Betajnove” dobio odlukom žirija (Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković) nagradu iz Fonda “Branka i Mlađa Veselinović” za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP u prošloj godini, dok mu je za istu ulogu (kao i Astrova u predstavi “Ujka Vanja”) pripalo i godišnje priznanje kuće.

BRANKA VESELINOVIĆ: Bogat život ispunjen ljubavlju i optimizmom
JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta
Foto: JDP

Glumačke nagrade osvojili su i Boris Isaković (Gospodin R u “Zašto je poludeo gospodin R?”), a “Vrat od stakla” doneo je nagrade i Jelisaveti Sablić, Vesni Trivalić, Aniti Mančić i Draganu Mićanoviću za uloge u ovoj predstavi. Nagrađene su i glumačke kreacije Branislava Lečića i Bogdana Diklića u “Ujka Vanji”, s rediteljskim potpisom Egona Savina. Inače, za dramu “Vrat od stakla” nagrađena je autorka teksta Biljana Srbljanović, kao i reditelj Jagoš Marković.

JDP: Premijera predstave “Vrat od stakla” 5. oktobra, Vesna Trivalić posle 16 godina na pozorišnoj sceni

Jezdiću je Branka Veselinović predala nagradu iz Fondacije sa njenim imenom i supruga Mlađe, a uručila mu je i svoju “Knjigu o dobroti”. Glumica je vitalna u svojoj 101. godini, a gostima se obratila rečima:
– Još mogu da pišem i dišem, volim i Bogu se molim! Danas sam veoma uzbuđena što sam u ovoj kući! – rekla je Branka, poslednja među osnivačima JDP.

Foto: JDP

Nagrađen je i reditelj Bobo Jelčić (“Zašto je poludeo gospodin R?”); za kompoziciju i poseban umetnički doprinos priznanje je dobila Anja Đorđević (“Kralj Betajnove”, u postavci Milana Neškovića); dizajn plakata u četiri predstave Mirko Ilić; kolektivna godišnja nagrada otišla je u ruke autorskom timu i ansamblu predstave “Natan Mudri” (režija Jovana Tomić); dok je za lepotu govora priznanje “Dr Branivoj Đorđević” osvojio Marko Janketić (“Vrat od stakla”).

Godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće dodelilo šefu Službe dekoratera Dušku Uzelcu; dekorateru Dejanu Ranisavljeviću; tehničaru maske Milici Mandoparić; i nabavljaču Božidaru Furtuli. V. d. direktora Tamara Vučković je podsetila da je između dva rođendana izvedeno pet premijera, da su u ansambl primili tri nova člana (Milicu Gojković, Joakima Tasića i Miodraga Dragičevića), ali da ih je, nažalost, i napustilo troje kolega – Radmila Andrić, Predrag Ejdus i Miodrag Radovanović Mrgud.

JDP: Za 70 rođendan premijera predstave “Kralj Betajnove”
JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta
Branislav Lečić, Jelisaveta Seka Sablić, Vlasta Velisavljević i Milena Vasić, Foto: JDP

– Od juna do septembra u planu su radovi na infrastrukturi zgrade, dok su za Teatar “Bojan Stupica” završene administrativne pripreme, pa bi početak obnove mogao biti krajem ove, ili početkom sledeće godine – istakla je Vučkovićeva.

E. A. / Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde