JDP: Jagoš Marković režira dramu Biljane Srbljanović “Vrat od stakla”

0
199

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe predstave “Vrat od stakla”

Vrat od stakla prva proba
Foto: JDP

Dramu Biljane Srbljanović režira Jagoš Marković. U podeli su Vesna Trivalić, Anita Mančić, Jelisaveta Seka Sablić, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Milica Gojković, Miloš Samolov, Slobodan Tešić…

Obeleženo 70 godina Jugoslovenskog dramskog dodelom godišnjih nagrada

Drame Biljane Srbljanović premijerno su izvedene u preko 200 domaćih i svetskih pozorišta, a prevedene su na 27 jezika. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igrani su njeni komadi “Beogradska trilogija” (Goran Marković, 1997); “Supermarket” (Alisa Stojanović, 2001); “Skakavci” (Dejan Mijač, 2005); “Barbelo, o psima i deci” (Dejan Mijač, 2007); i “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” (Slobodan Unkovski, 2011).

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču
Vrat od stakla prva proba
Foto: JDP

Pored šest nagrada na Sterijinom pozorju za najbolji dramski tekst, dobitnica je i nagrada “Slobodan Selenić”; “Ernst Toller”; “Joakim Vujić”; “Osvajanje slobode”; velike evropske nagrade “Premio Europa – Nova pozorišna realnost za 2007”; dve godišnje Nagrade za najbolji strani tekst koju dodeljuje ugledni nemački časopis “Teatar hojte”; i Francuskog ordena viteza umetnosti i književnosti.

35. Nušićevi dani: „Ožalošćena porodica“ najbolja predstava po oceni publike

Reditelj Jagoš Marković je do sada u Jugoslovenskom dramskom pozorištu postavio predstave “Tako je (ako vam se tako čini)” Luiđija Pirandela; “Uobraženi bolesnik” Žan-Batista Poklena Molijera; “Sumnjivo lice” Branislava Nušića; “Govornica” (po svom tekstu); “Skup” Marina Držića; “Bogojavljanska noć” Vilijama Šekspira.

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković
Vrat od stakla prva proba
Foto: JDP

Premijera predstave “Vrat od stakla” očekuje se krajem septembra.
– Velika produkcija okupila nas je u Jugoslovenskom dramskom. Komad “Vrat od stakla” je tužan, smešan, bolan. Reč je o porodičnoj drami, kroz nju i o našem vremenu i o onima pre. Kako je to govorila divna, naša i moja, Đurđija Cvetić, sva vremena žive u nama… Ansambl je savršen, jedan glumac bolji od drugoga. To i jeste, ili bi trebalo da bude, pozorište. Trudimo se, lepo i složno radimo, jer bez sloge nema ni etike ni estitike u teatru. Ova ekipa radi puno, što je osobina velikih. Ništa bez posvećenosti, koju publika ume uvek da prepozna – izjavio je za “Novosti” Marković.

E. A. / Izvor: JDP, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde