Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”

0
148

Novinarka televizije Prva Jasna Đurović ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije (UNS).

Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica"
Jasna Đurović, Foto: TV Prva / Promo

Jasna Đurović je u emisiji “Exploziv” kroz humanitarne priče sakupila više od dva miliona evra za ljude kojima je pomoć potrebna. Već skoro deceniju skreće pažnju na ljude i probleme, zaboravljene i društveno zanemarene, navodi se u predlogu za nagradu.

Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar dobitnice nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”

Zahvaljujući prilozima Jasne Đurović protekle godine prikupljen je novac za lečenje trogodišnjeg dečaka iz Aranđelovca koji je bolovao od najtežeg oblika karcinoma u pretposlednjoj fazi bolesti.
– Prve noći emitovanja priloga u emisiji “Exploziv” u kojoj je objavljen SMS broj za lečenje dečaka u inostranstvu, jer je njegovim roditeljima ostalo mesec dana da prikupe 300.000 evra, stiglo je 20.000 poruka – stoji u predlogu.

Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica"
Ovogodišnji žiri nagrade “Đoko Vještica”, Foto: UNS

Dečaku je u tom trenutku tumornom masom zahvaćeno 70 odsto kičmene moždine sa metastazama u celom telu. Za oko dve nedelje novac za lečenje je prikupljen. U predlogu se navodi da se porodica obolelog dečaka trenutno nalazi u Italiji, gde mu je u februaru ove godine transplatovana koštana srž, prima imuno terapiju, a najnoviji nalazi pokazuju da tumora nema ni u tragovima.

Tamara Skrozza dobitnica nagrade Fondacije “Katarina Preradović”

U jednoj od velikih humanitarnih akcija koje je Jasna Đurović sprovela je i prikupljanje pomoći za dvogodišnju devojčicu, kojoj je 2012. dijagnostikovana limfoblastna leukemija. Ona je po proceni lekara imala još mesec dana života. U martu ove godine, pet godina od transplatacije, devojčica je dobila zvaničnu potvrdu da je izlečena.

Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica"
Jasna Đurović, Foto: TV Prva / Promo

U konkurenciji za nagradu ove godine bilo je 12 predloga. O dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Jelena Spasić (predsednica); Stevo Lapčević (prošlogodišnji dobitnik); Petrica Đaković; Miljan Baćović (darodavac nagrade); i Miloš Bato Milatović.

Veljko Lalić dobitnik nagrade “Aleksandar Tijanić”

Nagrada će biti uručena u subotu, 26. oktobra u 12h u Pres centru UNS-a. Sastoji se od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koje od 2017. obezbeđuje preduzeće “Transportšped”.

Nagrada “Đoko Vještica” ustanovljena je 2011. na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana “Kumbara” Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao prvih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a, koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Ljubica Gojgić dobitnik nagrade “Vitez profesije”
Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica"

Dosadašnji dobitnici su: Dragoljub Janojlić (“Palanačke novine”) 2011; Silvija Slamnig (“Kurir”) i Sadik Hamidović (net radio “Veselje”) 2012; Tamara Grujić (TV Prva) i Branko Stanković (RTS) 2013; Miroljub Dugalić (“Politika”) 2014; Stevo Lapčević (“Sremske novine”) 2015; Velimir Perović (“Blic”) 2016; Ana Stamenković (RTS) i Danijela Davidov Kesar (“Politika”) 2017; i Stevo Lapčević (“Sremske novine”) 2018. godine.

TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Izvor: UNS

Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost "Đoko Vještica"
Jasna sa ćerkom Nikom, Foto: Printskrin Instagram / Jasna Đurović

Biografija:

Novinarka i televizijska voditeljka Jasna Đurović, rođena je 3. avgusta 1983. godine u Petrovcu na Mlavi. Nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, svoj novinarski put započinje na Televiziji Happy, da bi od 2010. svoju karijeru nastavila na Prvoj TV u okviru emisije “Exploziv” kao jedno od zaštitnih lica televizije. Njen rad krunisale su mnoge nagrade u kategorijama novinarskog izraza i dokumentarnog filma – bronzana medalja na TV Festivalu Press vitez; Gran pri nagradu na Festivalu “Zlatna buklija”; nagradu Srebrni pastir za scenario na Festivalu etnološkog televizijskog filma FESTEF; zlatna medalja u kategoriji dokumentarnog filma Press vitez 2015; Gran pri Festivala Interfer 2016… Trenutno je na Master studijama novinarstva. U braku je sa snimateljem, Nikolom Đurovićem sa kojim je 2016. dobila ćerku Niku.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde