Snima se: Nikola Kojo kao bajker u filmu “Jahači” (Jezdeca)

0
116

Mladi slovenački reditelj Dominik Mencej počeo je u Hrvatskoj snimanje svog prvog dugometražnog filma, koji je koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine.

Snima se: Nikola Kojo kao bajker u filmu "Jahači" (Jezdeca)
Nikola Kojo tumači bajkera Petra, Foto: Promo

Film “Jahači” (originalni naslov “Jezdeca”) je road-movie, priča o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani ostvarenjem “Goli u sedlu”, prepravljaju svoje “Tomose” i kreću na put. Anton u nadi da će zadiviti devojku u koju je zaljubljen, a Tomaž u potrazi za odgovorima na svoje religijske vizije… Debitantsko ostvarenje reditelja Dominika Menceja, snima se prema scenariju Borisa Grgurovića.

Snima se: Psihološki triler “Mrak” Dušana Milića

Glavne uloge u filmu tumače mlade glumačke zvezde iz Slovenije – Timon Šturbej (proslavio se prošlogodišnjim filmom “Posledice”) i Petja Labovič. Takođe, tu je i proslavljeni glumac Nikola Kojo, kome je poverena uloga bajkera Petera, koji predstavlja neku vrstu mentorske, očinske figure. Igraju još i Davor Janjić, Slaven Knezović, Elma Juković, a angažovan je i kompozitor filmske muzike Dado Džihan, član legendarne “Top liste nadrealista” i kompozitor u filmu “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie.

– U ovom filmu igram poslastičarku u malom mestu gde motoristi odsedaju. Lepo je iskustvo raditi sa tom ekipom i imati mogućnost upoznati Nikolu Koju na setu i raditi s njim. On je vrhunski glumac i sjajan čovjek! – rekla je Elma Juković.

NIKOLA KOJO: Gidra me je izvukao iz kasarne usred vanrednog stanja

Projekat se realizuje u koprodukciji kompanija “Staragara” (Slovenija); “Antitalent” (Hrvatska); “Sense Production” (Srbija); i “Novi Film” (BiH); a podržan je od strane Slovenskog filmskog centra; studija VIBA Film; Radio-televizije Slovenije; Filmskog centra Srbije; i Fondacije za kinematografiju Sarajeva. Razvoj projekta podržan je od strane programa Kreativna Evropa MEDIA i RE-ACT.

Pored pisca scenarija Borisa Grgurovića, među umetničkim saradnicima su i snimatelj zvuka Ivan Antić i masker Tatjana Lipanović. Projekat je razvijan kroz prvo izdanje internacionalnog programa Gete Instituta – First Films First, koji vode Stefan Arsenijević i Vanja Kovačević. Mentor na razvoju scenarija bio je Srđan Koljević. Film “Jahači” (Jezdeca) će premijerno biti prikazan 2020. godine.

Snima se: Frano Lasić i Savina Geršak u filmu “Elegija lovora”

Dominik Mencej je rođen 1987. u Ljubljani. Godine 2008. snimio je nekoliko kratkih filmova i primljen je na Akademiju za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani, gde je završio filmsku i TV režiju.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde