“Ja to tamo pevam” – pesnička autobiografija Dušana Kovačevića

0
45

U izdanju “Lagune” uskoro će biti objavljena zanimljiva knjiga poznatog pisca i scenariste.

"Ja to tamo pevam" – pesnička autobiografija Dušana Kovačevića
Dušan Kovačević, Foto: Zvezdara teatar

“Ja to tamo pevam” Dušana Kovačevića je svojevrsna pesnička autobiografija. Ona ne sadrži samo pesme, koje će mnogi prepoznati iz njegovih drama, predstava i filmova, nego i komentare, zapise, pa i čitave priče koje se oko tih pesama pletu. Autor sa čitaocima deli svoje uspomene na okolnosti pod kojim su te pesme nastale. Istovremeno on ih upoznaje i sa njihovim interpretatorima – glumcima, pevačima, kantautorima – u vreme kada su se pripremale za izvođenje.

Knjiga je podeljena u četiri “ciklusa” – “Ko to tamo peva”; “Dvanaest pesama za dvanaest meseci”; “Nije loše biti čovek”; “Iz porodičnog albuma”. Ovu zbirku pesničkih slika je izuzetno duhovito ilustrovao Goran Ratković. “Ja to tamo pevam” će podsetiti ljubitelje Kovačevićevih oporo-humornih i ponekad fantastičnih komada na opsesije i naravi njegovih junaka. Takođe, i na vreme i prilike kada su njegovi komadi i pesme u njima nastajali.

UFUS: Dušanu Kovačeviću i Zdravku Šotri nagrada za životno delo

U ciklusu “Ko to tamo peva“, Kovačević pod naslovom “Povratak u Zavičaj“ piše:
– Prve pesme u jednoj pozorišnoj drami napisao sam u “Radovanu Trećem” u liku nesrećnog pesnika Jelenčeta Vilotića. Taj mladi čovek iz Radovanovog Zavičaja zaljubljen je u Radovanovu kćerku Georginu, kojoj otac ne dozvoljava da se porodi pet godina – dok se ne uda. Jelenče joj posvećuje zbirku “emotivnih” pesama “Povratak u Zavičaj”.

– “Radovan Treći” odigran je 299 puta. Proslava 300. predstave nije izvedena; Zoran Radmilović je preminuo posle kraće i teške bolesti u 52. godini. U bolnici mi je rekao da neće doći na jubilarno izvođenje jer je “opravdano sprečen”. Šalio se, a videlo se da mu nije do šale… “.

Restaurirani “Maratonci” ponovo na velikom platnu

U ovoj Jelenčetovoj zbirici je pet pesama, među njima i “Smrt”:
Ja bio sam mrtav hiljadu godina i za vreme Grka
i u vreme Rima
A rođen sam samo da mogu shvatiti. Već bio sam mrtav,
i mrtav ću biti!

– Ovim stihovima završava se “ciklus pesama” nesrećnog pesnika iz Radovanovog Zavičaja, Jelenčeta Vilotića. Pesma “Smrt” je teška i depresivna kao što su četiri slova suglasnika. Malo je reči sa samo tim promuklim i hladnim glasovima bez ijednog samoglasnika. I mrtav nije ništa “lepša” reč, ali bar ima jedno kotrljajuće “a”. A “Smrt” samo SMRT. Кo je izmislio, nije pogrešio. I zato je toj “teškoj reči” najbliža reč KRST. Da li je slučajno da su fonetski i po “geografskom” položaju jedna do druge, nerazdvojne – dodao je na kraju komentar Kovačević.

Da čujemo pozorište: I “Klaustofobična komedija” prevedena na znakovni jezik
ja to tamo pevam d.kovačević ilustracije goran ratković
“Ja to tamo pevam” je ilustrovao Goran Ratković – ilustracije “Tragedija”, “Pada vlada” i “Barjaktar”

Čitaoci će se podsetiti da je Kovačević napisao pesme iz njegovih drama, predstava i filmova, kao što su “Za Beograd”; “Biće rata”; “Za astalom sitnu knjigu pišem”; “Motorola”; “Stani, more, moj dragane”… zatim “Noćima sanjam” koju su snimili “Bajaga i Instruktori” na albumu “U sali lom”… kao i one koje su postale evergrin – “Mesečina” i “Pada vlada”. Naravno, ima i pesama potpuno nepoznatih, kao i nedavno napisanih. A, kroz stihove provejava Kovačevićev humor, originalnost, poetičnost…

Dušan Kovačević je u avgustu 2017. godine potpisao ugovor sa Izdavačkom kućom “Laguna” za objavljivanje izabranih dela. U narednih nekoliko godina treba da se objavi deset Kovačevićevih knjiga – šest drama; knjiga satirične proze; dva romana; jedna knjiga autobiografskog karaktera. Do sada su objavljene drame “Profesionalac” (na engleskom jeziku – “The Professional and other plays”); “Sabirni centar”; “Balkanski špijun”; “Maratonci trče počasni krug”; kao i knjiga satirične proze “Dvadeset srpskih podela”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde