“Između dana i noći” Andre Martinovića od 6. juna u bioskopima Srbije

0
46
"Između dana i noći" Andre Martinovića od 6. juna u bioskopima Srbije

Premijera filma bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu u takmičarskoj selekciji za najbolji debitantski film. Prvo prikazivanje u Srbiji bilo je minulog septembra na 11. Leskovačom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), a potom i na ovogodišnjem FEST-u.

Od 6. juna u bioskopima Srbije naći će se film “Između dana i noći” scenariste i reditelja Andre Martinovića. To je, inače prvi igrani dugometražni film crnogorskog autora. Film je snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji, a u njemu se prepliću tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja – kraj Drugog svetskog rata; vreme pada Berlinskog zida; i posle raspada Jugoslavije. U svakoj od priča otac i sin će se naći u posebnim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije. Odluke koje će morati da donesu, promeniće njihove živote zauvek.

3. Ravno Selo Film Festival: Gost Milan Marić kao lice u fokusu
"Između dana i noći" Andre Martinovića od 6. juna u bioskopima Srbije

– Podsticaj je došao iz stvarnosti, iz priče o bezuspješnoj potrazi jednog oca za sinom koji je nestao. U daljem “kopanju” po materijalu, nailazili smo na detalje koji prevazilaze svaku fikciju, ali i izlaze iz okvira vjerovatnosti i nužnosti. Što nije dobro ni za film ni za stvarnost. Kako smo, usljed produkcijskih problema, bili prinuđeni da promijenimo strukturu filma, učinilo mi se da između tri priče u čijem su središtu otac i sin postoji neka unutrašnja veza. Važnu ulogu ima i kategorija vremena. S tim što se, rekao bih, mi ne vraćamo u prošlost, nego je ta prošlost prisutna u aktuelnom trenutku vremena u filmu. To je izraz osjećanja da prošlost nije završena – rekao je scenarista i reditelj Martinović, koji je i profesor podgoričkog Fakulteta vizuelnih umetnosti.

11. LIFFE: Devet filmskih premijera, Slobodanu Šijanu nagrada “Živojin Žika Pavlović”
"Između dana i noći" Andre Martinovića od 6. juna u bioskopima Srbije

Na snimanju filma “Između dana i noći” reditelj je okupio glumačku ekipu u kojoj su: Lazar Ristovski; Tihomir Stanić; Srđan Grahovac; Marko Baćović; Dubravka Drakić; Danica Ristovski… Direktor fotografije je Rade Vladić (Variola vera; Lepota poroka; Tito i ja; Ubistvo s predumišljajem); scenograf Milenko Jeremić (Maratonci trče počasni krug; Lepa sela lepo gore; Crna mačka beli mačor); kostimografkinja Gordana Angelovski (Jug jugoistok; Kako su me ukrali Nemci); a treba istaći da su svoje mesto u ekipi filma našli i mladi studenti filmskih škola.

Završen 47. FEST: Laureati “Divljina” i “Slučaj Makavejev”
"Između dana i noći" Andre Martinovića od 6. juna u bioskopima Srbije

– Inspirisale su me sudbine više od 10.000 ljudi nestalih u toku krvavog raspada bivše Jugoslavije, a ni do danas nijesu rasvijetljene. Prije neku godinu, u jednom listu se pojavila informacija o porodici koja je, tragajući za nestalim, angažovala određene ljude iz podzemlja. Oni bi im, za novac, navodno dali informacije o mjestu na kojem će pronaći tijelo… Nekako u isto vrijeme, imao sam prilike da čujem i ispovijest čovjeka čiji je sin bio pilot JNA, a o čijoj sudbini ništa ne zna već 18 godina. On je tada rekao da, ne samo smrt njegovog sina, nego ni njegov život danas ne priznaju ni Srbija, ni Hrvatska. Nema ga ni u jednom dokumentu, kao da nije ni postojao. A on je imao sina…

“Pijavice”, četvrti film Dragana Marinkovića rađen po literaturi
 Producent Ivan Đurović, glumci Lazar Ristovski i Tihomir Stanic, i reditelj Andro Martinovic, Foto: FEST / Dušan Milenković
Producent Ivan Đurović, glumci Lazar Ristovski i Tihomir Stanic, i reditelj Andro Martinovic, Foto: FEST / Dušan Milenković

– Te uzbudljive ispovijesti navele su nas da započnemo priču o jednom ocu koji traga za nestalim sinom po svojoj nekadašnjoj zemlji. Kada shvati da se ta potraga nikada neće završiti, on smišlja strašnu laž. Laž koja za njemu najbliže znači mogućnost da kako-tako prihvate prošlost i nastave sa svojim životima. Ta odluka reflektuje i dilemu koja se, rekao bih, postavlja pred svakog od nas, pa i društvo u cjelini. A riječ je o našem ukupnom odnosu prema nepredvidljivoj i nezavršenoj prošlosti. Na prvoj verziji scenarija, sarađivali su i pisci Josip Mlakić i Andrej Nikolaidis. Scenario je razvijan i u okviru CineLink selekcije Sarajevo Film Festivala, u svojevrsnoj filmskoj radionici koju je vodio Miroslav Ćiro Mandić – ispričao je Martinović o ideji za nastanak svog prvog dugometražnog igranog filma “Između dana i noći”.

MIROSLAV TERZIĆ: Filmom “Šavovi” skrenuo pažnju na problem nestalih beba

Producent filma je Ivan Đurović (Posljednje poglavlje; Atomski zdesna; Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa), a oslonac projekta je crnogorska producentska kuća “Artikulacija”. Sprski koproducent filma je “Zillion film” (Belo odelo; Sutra ujutru; S one strane; Dnevnik mašinovođe). Distributer filma u Srbiji je kuća “MCF – Megacom Film”.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde