Izložba “Vek i po srpske škole glume” u Jugoslovenskoj kinoteci

0
85

Povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u našoj zemlji, Katedra za glumu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom priprema zanimljivu izložbu.

Izložba pod nazivom “Vek i po srpske škole glume” svečano će biti otvorena u petak, 24. januara (18h), u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

U okviru napora za kulturnu emancipaciju srpskog naroda i za obogaćivanje nacionalne tradicije tekovinama evropske kulture, neposredno po osnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, na osnovu odluke Pozorišnog odbora od 16. decembra 1869, osnovana je Pozorišna škola pod upravom Jovana Đorđevića i Alekse Bačvanskog. Od tada do danas, sa dužim ili kraćim prekidima, različiti oblici dramskog obrazovanja nastavljali su se jedan na drugi. Svoj konačni oblik stekli su 1948. osnivanjem Akademije, današnjeg Fakulteta dramskih umetnosti, najznačajnije institucije ove vrste na našim prostorima.

Izložba “Kino oko” Jelene Jelače inspirisana jugoslovesnkim filmom

Centralni događaj obeležavanja ovog značajnog jubileja predstavlja izložba “Vek i po srpske škole glume”. Kroz dokumente; teatrografsku građu; arhivske snimke; fotografije; video i audio materijale, ova izložba predstaviće istorijski razvoj srpske dramske škole. I omogući će publici upoznavanje sa raskošnom tradicijom i pokolenjima stvaralaca koji čine temelj naše kulture.

– Izložba predstavlja posvetu upornosti, nemirenju sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnji da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti – navode iz FDU.

Preminuo profesor glume Predrag Bajčetić

Ovaj projekat su podržali Ministastvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde