64. Sterijino pozorje: Otvorena izložba “Svetlana Bojković ili Umetnost glume”

0
90

U Novom Sadu održava se 64. Sterijino pozorje. Tokom festivala, koji se ove godine održava pod sloganom “Pobuna – ženski rod”, od 26. maja do 3. juna biće izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade, i tri predstave u međunarodnoj selekciji “Krugovi”.

"Svetlana Bojković ili Umetnost glume", izložba povodom 50. godina rada glumice
Miki Radonjić i Ceca Bojković

Drugog festivalskog dana, u ponedeljak, 27. maja, u donjem foajeu Scene “Pera Dobrinović” SNP-a otvorena je izložba “Svetlana Bojković ili Umetnost glume”. Izložba je upriličena povodom pedesetogodišnjice umetničkog rada poznate umetnice i Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture, koje je Bojkovićevoj uručeno prethodne večeri, na svečanom otvaranju Pozorja. Autor izložbe je Zoran Maksimović, a organizatori Pozorišni muzej Vojvodine i Sterijino pozorje.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica

– I sama sam zatečena, jer nikad, u jednom prostoru, nisam uspela da sagledam ovoliku količinu materijala o svom radu… zbunjena sam, treba mi vremena da sve upijem… taj paket od 50 godina nisam u stanju da svakodnevno nosim sa sobom. Hvala novosadskoj publici, neraskidiva je to veza, mi ne postojimo bez publike. Dajemo im ljubav, a meni je ljubav beskrajno i uzvraćena! – izjavila je na otvaranju izložbe vidno uzbuđena i ozarena Svetlana Ceca Bojković.

64. Sterijino pozorje: Svetlani Ceci Bojković nagrada za životno delo
"Svetlana Bojković ili Umetnost glume", izložba povodom 50. godina rada glumice
Na otvaranju izložbe u foajeu SNP-a

izložba “Svetlana Bojković ili Umetnost glume” posvećena je bogatom pozorišnom radu glumice, televizijskom, filmskom i radiodramskom stvaralaštvu. Takođe, i njenom pedagoškom i društvenom angažmanu. U realizaciji su, kako je u sadržajnom, sveobuhvatnom katalogu napisao autor izložbe Zoran Maksimović, korišćeni materijali koji svedoče o umetničkoj karijeri glumice. Izložba se zasniva na bogatoj i raznovrsnoj građi koju čine dokumenta; nagrade i priznanja; audio i video zapisi sa predstava; TV i radio programa; filmova; plakati; programske knjižice; fotografije; skice kostima; sami kostimi…

Miroslav Miki Radonjić, direktor Pozorja, rekao je da je Ceca Bojković istorija, sadašnjost i, sasvim sigurno, budućnost Sterijinog pozorja. Zoran Maksimović smatra da je ona gospodar uloge i vladalac scene.

Pobuna – ženski rod: 64. Sterijino pozorje od 26. maja do 3. juna
"Svetlana Bojković ili Umetnost glume", izložba povodom 50. godina rada glumice
Mira Banjac i Svetlana Ceca Bojković

– Izložba likova pred nama samo je mali trag velike karijere Svetlane Bojković. Iza ovih likova stoje biografije i priče, ove slike ostaju u vama i trajaće dok vi to želite. Ja znam i druga Cecina lica. Znam je iz prvih redova kada se branila čast i dostojanstvo umetnosti, ona je srljala kao na barikadama. Svetlana je i humanitarac, prva će odleteti našim bolesnim kolegama… Ona je neverovatno vedra osoba, to je njeno drugo lice koje vas mami na radost. Ona vuče veliku energiju i radost, pored nje je sramota ne biti radostan. Ona je velika glumica, humanista i sjajan čovek. Volim Cecu! – izjavila je Mira Banjac otvorivši izložbu.

Izložba se može pogledati do 3. juna.

E. A, Foto: Sterijino pozorje / Srđan Doroški

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde