STEPENICE DUŠE: Izložba slika “Quo vadis?” Mile Gvardiol u Beogradu

0
20

Nova serija slika umetnice kao ključni motiv ima stepenice.

STEPENICE DUŠE: Izložba slika "Quo vadis?" Mile Gvardiol u Beogradu

U Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev Venac 19) do 14. decembra otvorena je 28. samostalna izložba slika Mile Gvardiol pod nazivom “Quo vadis?”.
– Nova serija slika, plodnog likovnog opusa Mile Gvardiol, imenovana “Quo vadis”, kao ključni motiv ima stepenice i potvrđuje fasciniranost autorke za savremeno, kako u formi tako i u izražaju. Biografski posmatrano Mila je predstavnica srednje generacije već afirmisanih beogradskih vizuelnih umetnika. Ona je u stalnom preispitivanju stvari i odnosa iz svoje najbliže okoline. Mila pre svega oseća a potom i prenosi, u različitim likovnim tehnikama, impresije iz njoj bliskog života dovodeći gledaoca pred odluku – navodi dr Miona Marta Marković, akademski slikar i istoričar umetnosti.

Slikar Petar Mošić dobitnik nagrade “Momo Kapor” za likovnu umetnost
Stepenice13, akril na platnu, 140x110cm, 2020
Stepenice 13, akril na platnu, 140x110cm, Foto: Promo

– Urbani motivi Milinih dela ne samo da fasciniraju zbog svoje kompleksnosti, grandioznosti i dimenzija, nego i zbog magijske moći da nas opčine i uvedu u sliku tražeći od nas učešće. Ne možemo ostati indiferentni, naš pogled uvek nađe smer/pravac ili liniju koje će nastaviti da prati do samih ivica platna, pa i dalje… – kaže dr Miona Marta Marković.

Ona dalje navodi da lingvistički analizirano, naziv ovog Milinog perioda, ima korene u drevnoj legendi. Prema njoj Sv. Petar, napuštajući Rim kako bi izbegao mučeništvo, ima viziju Hrista i uplašen ga upita “Quo vadis, Domine?” (Kuda ideš, Gospode?).

Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković
Stepenice11, akril na platnu, 140x110cm, 2020
Stepenice 11, akril na platnu, 140x110cm, Foto: Promo

– Sasvim je jasno da se umetnica interesuje za simbologiju stepenica, da je istražila istoriju i značenje i da je privlači upravo njihova dualnost i nedoumica da li se penjemo ili silazimo. Arhitektonski posmatrano, stepenice su konstruktivni element pomoću koga vertikalno ujedinjujemo prostore različitih nivoa. A, ove Miline mogu se emotivno čitati kao stepenice naše duše. Spona između onog što je prošlo i onog što iščekujemo na svom putu, spoj različitih odluka i stanja – skalinate kao univerzalni simbol naših uspona i padova – objašnjava dr Miona Marta Marković.

Raskršća: Izložbe slika Mile Gvardiol u Kragujevcu
Stepenice10, akril na platnu, 140x110cm, 2020
Stepenice10, akril na platnu, 140x110cm, Foto: Promo

– Posmatrajući dela serije “Quo vadis” uočavamo da se umetnica vešto poigrava sa našim postojanjem u prostoru i vremenu jer nam uvek nudi detalj stepeništa, nemamo mogućnost da sagledamo čitavu arhitektonsku konstrukciju. Gledalac mora da se usmeri na “hic et nunc”, na ovaj dati trenutak svog postojanja, apstrahovana je kako prošlost tako i budućnost. Na platnima velikog formata Mila oslikava fragmente stepenica poput frame-a i dok ih posmatramo imamo osećaj da oni ne miruju već trepere poput Calder-ovih skulptura. Kompleksnost motiva ogleda se i u tome što je njegovo dekodifikovanje ambivalentno, može da se odnosi na metaforično kretanje ali i na realno, fičiko. Pored toga, u zavisnosti od našeg gledišta, stepenice imaju moć da istovremeno sadrže dve struje u sebi, simbioza su uspona i pada. Rešenje vizuelne zagonetke je u oku posmatrača kao i odluka da li će se opredeliti za konformistički put ili onaj teži, antikonformistički.

Muzeji zatvorili vrata i otvorili virtuelne ture kroz izložbe
Stepenice6, akril na platnu, 140x110cm, 2020
Stepenice 6, akril na platnu, 140x110cm, Foto: Promo

– U delima “Quo vadis” Mila nam nudi više mogućnosti: konstantno stremljenje ka višim nivoima, ciljevima i putevima; vraćanje na poznato i već viđeno; ili pak nekretanje i ostajanje u sadašnjem vremenu. Ponekad je neminovno otići i korak unazad da bi se smelije zakoračilo u budućnost, “silazak” i stagniranje nisu nužno simboli degradacije i propadanja. Ukoliko instiktivno “pretrčite” Miline stepenice pogledom, nepogrešivo ćete znati koji je vaš put! – zaključuje dr Miona Marta Marković.

Dve nove izložbe u obnovljenom prostoru Muzeja “25. maj”
NajavaMilaQuoVadis (1)

Mila Gvardiol je rođena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirala na Univerzitetu umetnosti na Interdisciplinarnim studijama. Izlagala je na 27. samostalnih i oko 250 grupnih izložbi u zemlji i regionu. Učesnica je međunarodnih slikarskih kolonija, kao i festivala digitalne umetnosti. Nekoliko puta je nagrađivana za svoj rad. RTS je 2013. producirao dokumentarnu emisiju o Milinom stvaralaštvu pod nazivom “Gvardiol-Mila Gvardiol”. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Inače, radno vreme Prodajne Galerije Beograd radnim danima je od 9 do 16h, a subotom od 9 do 15h.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde