Izložba “Predrag Ejdus – čarobnjak scene” u Muzeju Narodnog pozorišta

0
158

predrag ejdus čarobnjak scene izložbaOtvaranje izložbe “Predrag Ejdus – čarobnjak scene” biće 28. marta (18h) u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izložba “Predrag Ejdus – čarobnjak scene” je autorke Mirjane Odavić. Postavka će se baviti isključivo pozorišnim stvaralaštvom prvaka Drame Nacionalnog teatra koji je ove godine dobio dve nagrade za životno delo. I to, Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture, i Nagradu za životno delo “Zlatni ćuran”. Izložbu će otvoriti istaknuta srpska književnica i rediteljka Vida Ognjenović.

Zlatni ćuran: Nagrada za životno delo Predragu Ejdusu

– Činjenica je da sam ja crna ovca u familiji. Moji deda i baba bili su prvi stomatolozi u Beogradu kada su se 1909. godine doselili iz Letonije. Moje tetke po ocu i majci bile su takođe lekari. Otac je bio građevinski inženjer, jedna sestra naučnik, druga inženjer, pa je otac mislio da ću i ja da budem građevinski inženjer. Kada sam se odlučio za glumu, doživeli su veliko iznenađenje – rekao je Ejdus, dobitnik “Zlatnog ćurana” za životno delo na 47. “Danima komedije”, u jagodinskoj Narodnoj biblioteci “Radislav Nikčević”, u kojoj je upriličen njegov portret.

Dani komedije 2018: Bogat i zanimljiv prateći program

Ljubiteljima pozorišta ovaj doajen srpskog glumišta otkrio je da ga je u svet glume praktično “odvela” Svetlana Bojković. I to dok je još bio učenik prirodno-matematičkog smera 14. beogradske gimnazije. Ona, koja je, kako je rekao, nesumnjivo bila jedna od najzgodnijih devojaka te generacije, ali i potpuno “antačibl”, jer je cela gimnazija znala da se zabavlja sa jednim studentom, prišla mu je na velikom odmoru i pitala ga da li želi da učestvuje u recitalu.

Objavljena selekcija za 63. Sterijino pozorje

– Prvo sam pomislio da mi se možda nabacuje. Ali, kada sam shvatio da to baš i nije moguće, pitao sam je da li to znači da možemo da odsustvujemo s nastave. Kada mi je potvrdila da možemo, pristao sam bez razmišljanja. Dok sam govorio Tagorine stihove, osećaj me je vukao. Znao sam da razumem poeziju i da nemam tremu. Naš recital je pobedio na festivalu. Pošto su članovi žirija bili rukovodioci “Dadova” koji je u to vreme bio jedan od najjačih amaterskih pozorišta, primili su me u to pozorište – prisetio se Ejdus.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde