16. Noć muzeja: Izložba “Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu”

0
57

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu biće postavljena zanimljiva izložba.

Otvaranje izložbe “Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu”, autorke Jelice Stevanović, zakazano je za 20. maj (18h). Ali, pre toga, ekskluzivno pravo da je prvi vide imaće posetioci 16. Noći muzeja, koja će biti održana u subotu 18. maja (16-24h).

16. Noć muzeja: Hipi boje Vudstoka, priče sa carine, čudesna ogledala, noćni život osamdesetih

– U čast velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869), Muzej Narodnog pozorišta priređuje izložbu koja rasvetljava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu – kaže autorka Stevanović. Ona otkriva da će postavka prikazati retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva – o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu.

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

– Zajedno sa državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd. Tako izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Đumruku. Zatim, tu je kratkotrajan, ali znamenit rad Teatra “Kod jelena”; višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare; i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni; te značajna gostovanja tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada (1862). Posebno je drugo gostovanje novosadskog ansambla (1867/68), kada je Knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Đorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu! – navodi Jelica Stevanović.

Narodno pozorište: Primabalerina Mila Dragičević završila igračku karijeru

Autorka napominje da izložba, pored planova i dugotrajnih pokušaja podizanja namenske zgrade na Zelenom vencu, prati i četiri Pozorišna odbora. A, koja su istrajavala u nameri da Srbija i Beograd dobiju stalni teatar. Takođe i dobrotvore i donatore, zahvaljujući kojima je ovaj poduhvat najzad ostvaren. Postavka će predstaviti i prvi umetnički ansambl. On je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice “Engleska kraljica”. Izložba obuhvata i zidanje i konačno početak rada u stalnoj zgradi.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde