Izložba fotografija “Oponašanje vremena: delo – slika – reč” od 8. do 22. maja

0
70
Izložba fotografija "Oponašanje vremena: delo - slika - reč" od 8. do 22. maja

Fotografi su bili pozvani da kroz objektive svojih fotoaparata interpretiraju radove Isidore Sekulić, Milene Pavlović Barili i Olge Jevrić.

Institut za studije kulture i hrišćanstva u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, organizuje izložbu fotografija “Oponašanje vremena: delo – slika – reč”. Svečano otvaranje je 8. maja u 19h u Svečanom holu Narodne banke Srbije (Nemanjina 17). Izložbu će otvoriti prof. dr Divna Vukasnović, filozof i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Posetioci će radove moći da pogledaju svakog radnog dana do 22. maja. Takođe, izložba će biti deo manifestacije “Muzeji za 10”. Tim povodom će izložba biti otvorena i u subotu 18. maja.

16. Noć muzeja: Najlepše dečje avanture

Izložba ima tri celine: fotografije inspirisane književnim delima Isidora Sekulić; fotografije inspirisane slikama i ilustracijama Milene Pavlović Barili; i fotografije inspirisane formom i oblikom, koji je koristila Olga Jevrić. Fotografi su bez ograničenja, ponudli svoje viđenje dela tri izuzetne umetnice, koje su obeležile kulturu i umetnost naših prostora s kraja XIX i XX veka. Svakom fotografu je bila inspiracija jedna ili više umetnica, po izboru i nadahnuću. Izložbu “Oponašanje vremena” čine 30 fotografija više autora.

Projekat predstavlja istraživački rad o sva tri umetnička izraza, kao posebno predstavljanje specifičnosti fenomena koje su pasmatrale i kojima su bile inspirisane.
– Fenomen praznine i filosofske tišine izuzetno su značajni za negovanje i razvijanje dubljih slojeva ljudskog bića. Posebno u dobu “informatičke” buke – reči, slike i zvuka. Projekat će kroz radionice objašnjavati filosofske pojmove, teološko traganje za smislom reči i kroz umetničke radionice posebno se baviti formom i oblikom kao i samom fotografijom – navode organizatori.

U Sarajevu otvoren muzej “Valter brani Sarajevo”
Izložba fotografija "Oponašanje vremena: delo - slika - reč" od 8. do 22. maja
Izložbeni prostor u holu Narodne banke Srbije u Nemanjinoj 17, Foto: NBS

Autor projekta je Danijela Marković, a umetnički direktor Bojana Bursać.
Institut za studije kulture i hrišćanstva je udruženje građana čiji ciljevi se realizuju u oblasti kulture i obrazovanja. Osnovano je 2012. godine na inicijativu Hrišćanskog kulturnog centra iz Beograda, čiji je osnivač preminuli Radovan Bigović. Narodna banka Srbije je sa Institutom u dva navrata uspešno sarađivala i u svom prostoru priredila do sada dve izložbe fotografija.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde