U Holu RTS-a izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine”

0
332

Do 5. maja biće izloženi kostimi i deo scenografije izrađeni za potrebe TV serije.

U holu RTS izložba Nemanjići rađanje kraljevine
Sa otvaranja izložbe u Holu RTS-a, Foto: RTS

U Holu Radio-televizije Srbije svi zainteresovani mogu pogledati izložbu “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koju čine umetnička dela namenski stvarana za istoimenu seriju. Igrana serija “Nemanjići – rađanje kraljevine” jedan je od najvećih projekata RTS-a. Izložbu zapravo čine umetnička dela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“
U holu RTS izložba Nemanjići rađanje kraljevine
Sa otvaranja izložbe u Holu RTS-a, Foto: RTS

Autor izložbe Petar Đinović, na svečanom otvaranju je naglasio da su kostimi zapravo replike kostima koji su tada nošeni, a oružje, oruđe, objekti, zgrade – sve je rađeno na čistoj istorijskoj osnovi, sa pažljivim dorađivanjem umetnika. Mesec i po dana trajale su pripreme kostima. Prema ideji kostimografa, oko 800 kostima ručno je izradio tim od 20 ljudi. Radili su danonoćno tokom svih 100 dana snimanja kako bi u svakom trenutku bili na raspolaganju glumcima i reditelju.

U holu RTS izložba Nemanjići rađanje kraljevine
Kostimi na izložbi, Foto: Printskrin RTS

– Kostimi u seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine” nisu rekonstrukcija, rekonstrukcija kostima pripada muzejima. Predstavljaju kreativni odgovor na epohu i baštinu za budućnost – istakao je Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova
U holu RTS izložba Nemanjići rađanje kraljevine
Sa otvaranja izložbe u Holu RTS-a, Foto: RTS

Kada je reč o scenografiji, izradi idejnih skica scenografa Kirila Spaseskog, i realizaciji istih prethodio je temeljan istraživački rad. Ekipa scenografije imala je stručnu prodršku istoričara i kolega scenografa. Radilo se na više od 200 lokacija od kojih su neke korišćene u svom postojećem stanju, neke su obuhvatile izgradnju objekata na postojećim istorijskim lokalitetima, a određeni broj objekata je kompletno izgrađen za potrebe serije. Postavka scenografije ubraja i deo dekora i lične rekvizite – mačeve, žezla, vojne opreme, krune.

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac
U holu RTS izložba Nemanjići rađanje kraljevine
Za izložbu vlada veliko interesovanje posetilaca, Foto: Printskrin RTS

Doktor Marko Popović je jedan od istoričara koji je tokom snimanja serije bio angažovan da doprinese autentičnosti istorijskih činjenica. On je pozvao i škole da u svoj nastavni program uvrste posetu izložbi “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koja će biti otvorena do 5. maja.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde