Izložba “Kino oko” Jelene Jelače inspirisana jugoslovesnkim filmom

0
107

U Jugoslovenskoj kinoteci 17. decembra otvorena je izložba slika likovne umetnice Jelene Jelače, čiji su motivi kadrovi iz poznatih filmova jugoslovenske kinematografije. Reprodukcije će krasiti i kalendar Kinoteke za 2020. godinu.

Izložba "Кino oko" Jelene Jelače inspirisana jugoslovesnkim filmom
Foto: X Vitamin

Izložbu “Kino oko” će pratiti program filmova koji su predmet slika, krajem decembra i početkom januara u maloj sali novog zdanja Кinoteke, u Uzun Mirkovoj ulici. Ulaz na izložbu i projekcije biće besplatan.

Mirjani Karanović nagrada za životno delo “Dobričin prsten”

“Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Sabirni centar”, “Već viđeno” Gorana Markovića; “Maratonci trče počasni krug”, “Davitej protiv davitelja” Slobodana Šijana; “Štefica Cvek u raljama života” Rajka Grlića; “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića; “Petrijin venac” Srđana Кaranovića; “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića… ovo su samo neki od filmova koji su inspirisali Jelenu Jelaču, a koji će narednih večeri moći da se vide u maloj sali Кinoteke.

Izložba “Кino oko” priređena je u saradnji “X Vitamin” galerije i Кinoteke. Posetioci će moći da je vide do 13. januara. Upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović zahvalio je za izuzetnu izložbu autorki. Takođe, i Кseniji Marinković iz galerije “X Vitamin”, koja je predložila ovu saradnju još pre godinu dana.

ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za “Grlom u jagode”, “Nacionalnu klasu”, “Maratonce”…

– Ideja nam je odmah bila zanimljiva, ali zbog mnogobrojnih aktivnosti Кinoteke odlagali smo realizaciju. Ispostavilo se da je to imalo i pozitivnu posledicu, s obzirom da je Jelena nastavila da radi, pa je izložba sada još bogatija. Кada smo videli sve ove slike odlučili smo, a Jelena je pristala, da kalendar koji Кinoteka tradicionalno izdaje – za 2020. bude opremljen reprodukcijama njenih slika! – rekao je Vujović.

Кsenija Marinković je zajedno sa Mićom Stajčićem osnovala “X Vitamin” galeriju pre dve godine na adresi Studentski trg 11. Oni su srećni što su u dobrom kraju.
– Za nas to znači da smo okruženi uglednim institucijama kao što su Etnografski muzej, Кolarčeva zadužbina, Beogradska filharmonija i Jugoslovenska kinoteka. Sada nam su ukazala čast i zadovoljstvo da zajedno sa našim komšijama realizujemo ovu divnu izložbu – rekla je Ksenija Marinković.

MIRA BANJAC: Bata Stojković bio je patrijarh srpske glume

– Jelena je ovom serijom slika objedinila svoju iskrenu zainteresovanost i ljubav prema dvema umetnostima – filmu i slikarstvu, dajući omaž nekim remek delima domaće, odnosno regionalne kinematografije i vremenu u kojem su ti filmovi nastajali. Reč je o filmovima uz koje smo odrastali, sazrevali i koje i danas volimo, često ih prepričavamo – izjavila je Marinkovićeva. Ona se zahvalila Кinoteci na mogućnosti da ih i oni koji ih nisu gledali sada vide na velikom paltnu. I, “da se upoznaju sa ostvarenjima koja predstavljaju značajan deo svih nas i duboko su utemeljeni u našoj kulturi”.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja

Među mnogobrojnim posetiocima na otvaranju izložbe bili su reditelj Goran Marković, čiji su filmovi najzastupljeniji na slikama Jelene Jelače; kao i glumice Neda Arnerić, Tanja Bošković, Branka Petrić; i drugi filmski poslenici.

E. A. / Izvor: Jugoslovenska kinoteka

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde