Izložba “Inspirisani Italijom” u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

0
65
Izložba "Inspirisani Italijom" u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

Tokom 2019. obeležava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od potpisivanja strateškog partnerstva između dve zemlje.

Povodom obeležavanja ova dva značajna jubileja, Galerija Matice srpske u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu realizuje dva programa: Međunarodnu konferenciju o čišćenju slika Cleaning; i izložbu “Inspirisani Italijom”.

Svečano otvorena multimedijalna izložba “Pavić od Š do A”

Međunarodna konzervatorska konferencija organizovana je u partnerstvu sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i uz podršku ambasade Republike Italije u Beogradu ‒ Italijanskog instituta za kulturu, kao i ambasade Republike Austrije u Beogradu ‒ Austrijskog kulturnog foruma. Održaće se 28. i 29. oktobra u Galeriji Matice srpske. Učesnici će imati priliku da prate izlaganja stručnjaka iz dva velika, svetski poznata restauratorska centra: Instituta za restauraciju u Firenci; i Odeljenja za restauraciju slika Kunshistorisches muzeja u Beču. Takođe, moći će i da čuju iskustva kolega iz Narodne Galerije iz Ljubljane; Hrvatskog restauratorskog zavoda; i iz nekoliko vodećih institucija kulture i nauke iz Srbije.

35. BDŽF: Izložba “Objektivno: Svetkovina džez fotografije”
Aksentije Marodić “Amor”

U sredu, 30. oktobra (18,30h) u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) biće svečano otvorena izložba “Inspirisani Italijom”. Izložbu su zajednički realizovali Galerija Matice srpske i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja Novi Sad. Na otvaranju izložbe govoriće Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske; i Đorđo Markeđani, generalni direktor DDOR osiguranja Novi Sad. Autor i kustos izložbe je Stanislava Jovanović, kustos Galerije Matice srpske. Izložba će biti otvorena do 29. novembra.

Zvezdara teatar: Izložba “Preko scene do zvezda” za proslavu 35. rođendana
Dimitrije N. Petrović “Vezuv u plamenu”

Izložba “Inspirisani Italijom” posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska “iskustva” srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksi nastala u XVII; XVIII; i XIX veku.

Zahvaljujući delima Aksentija Marodića; Jeftimija Popovića; Jovana Popovića; Pavla Simića; i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci će biti u mogućnosti da se na posredan način upoznaju sa italijanskom umetnošću, ali i da spoznaju na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Jugoslovenska kinoteka: Instalacija “Koraci” povodom Festivala italijanskog filma
Inspirisani-Italijom-izložba-Aksentije-Marodic-GLAVA-RENESANSNOG-COVEKA
Aksentije Marodić “Glava renesansnog čoveka”

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi oslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću, ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost.

Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

PR / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde