Dani Beograda 2019: Izložba fotografija “Džez u Beogradu”

0
36

Izložbu realizuju JP “Beogradska tvrđava” i Muzička škola “Stanković”.

Dani Beograda 2019: Izložba fotografija "Džez u Beogradu"

U okviru programa manifestacije “Dani Beograda 2019” realizovaće se izložba fotografija “Džez u Beogradu”. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 18. aprila (18h) ispred Paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu. Na svečanom otvaranju sviraće učenici Džez odseka Muzičke škola “Stanković”, pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića.

Nišville jazz festival dobitnik nagrade TOP Serbian brands 2018.

Na 10 postamenata fotografije prikazuju više od 90 godina prisutnosti džez muzike u Beogradu. I to od formiranja prvog Džez ansambla “Studentski Miki džez” 1927, preko izuzetnog umetničkog delovanja Beogradskog džez festivala u drugoj polovini XX veka (1971–1990), ali i sa njegovim savremenim nastavkom u novom milenijumu, kada je 2005. godine obnovljen. Kroz radove uglednih fotografa, majstora džez fotografije, izložba dokumentuje rad džezera i njihove koncerte u Beogradu. Serija fotografija sa nastupa i van scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazujući velike junake našeg kulturnog života.

GODUM 2019: Nagrađeni Bata Kovač, Bajaga, “Neverne bebe”…

Izložba je inspirisana skoro vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu, kao i 25-godišnjicom postojanja prvog džez odeska u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi “Stanković” 1993. Autori izložbe su Vanjuška Martinović, direktor Muzičke škole “Stanković”; Zorica Kojić, profesor klavira u ovoj školi i muzički kritičar; i Vojislav Pantić, džez kritičar i umetnički direktor “Beogradskog džez festivala”.

U susret 35. Beogradskom džez festivalu, na Kalemegdanu će biti predstavljen “Džez Beograd” – grad otvoren za najmodernije zvučne tendencije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde