Izložba Dušana Petričića u galeriji “Haos”

0
240
Ilustracija Dušana Petričića
Foto: Promo

Poznati karikaturista predstaviće beogradskoj publici ilustracije za dečje knjige, objavljene u Kanadi. 

Od 25. aprila do 20. maja u beogradskoj galeriji “Haos” posetioci mogu pogledati izložbu “Detinjstvo je lepše”, ilustracija za dečje knjige i časopise , koje je radio karikaturista Dušan Petričić za tri knjige objavljene u Kanadi: “Čovek s violinom” (2013), “Moje porodično stablo i ja” (2015) i “Violinska igra” (2017).

40 godina pozorišta „Puž“

Na dva nivoa galerije “Haos” je planirana izložba izuzetnog stvaraoca, ozbiljnog umetnika, izvrsnog katikaturiste i hrabrog čoveka. Petričić se ovog puta predstavlja delom svog opusa. Koji ga je proslavio u svetu, a koji je nama manje poznat – ilustracijama za dečje knjige i časopise pod naslovom “Detinjstvo je bilo lepše”. Vraćajući nas u sećanja na detinjstvo, on se igra i svojom neverovatnom maštom i kreativnošću kroz ilustracije stihova, bajki, tekstova mnogih velikana reči i misli, prezentira nam svetove, kako deci tako i odraslima, očaravajuće lepote.

Bokserske legende SFRJ na premijeri predstave „Doručak šampiona“

Dušan Petričić
Dušan Petričić, Foto: Wikimedia Commons

Tekst za ovu postavku je sačinila dr Irina Subotić. Ona između ostaloga kaže: “… za ovu izložbu je odabrao ilustracije samo za tri knjige koje su nedavno izdate u Kanadi. To su: The Man with the Violin / Čovek s violinom, 2013. (doživela je brojna izdanja na nekoliko jezika; srpsko je objavila Beogradska filharmonija), My Family Tree and Me / Moje porodično stablo i ja, 2015; i The Dance of the Violin / Violinska igra, koja je u proleće 2017. izašla iz štampe. Upravo objavljena knjiga predstavlja neku vrstu nastavka Čoveka s violinom; knjige koja je doživela ogroman uspeh, između ostalog i zbog toga što se obraća (i) odraslima, upozoravajući ih da treba pažljivije da čuju i slede dečje reakcije, želje, osećanja, doživljaje i potrebe.

Bojan Perić među Štrumpfovima

U knjizi se radi o jednom istinitom i jednom fiktivnom liku – dečačiću Dilanu kojeg su uzbudili divni zvuci violine u jednoj vašingtonskoj metro stanici dok odrasli, uključujući i njegovu majku, nisu obraćali nikakvu pažnju na muziku, jureći za svojim poslovima. Reč je o stvarnom eksperimentu za koji je čuo ceo svet: mladi, sjajni violinista Džošua Bel je, svirajući na svom Stradivarijusu čuvene melodije u holu metroa, zaradio kao prosjak neku siću, niko ga nije slušao, dok su se za njegov nastupajući koncert u prestižnoj koncertnoj dvorani otimali za karte i plaćali ih i po sto dolara!

PETAR PECA POPOVIĆ: Operacija kao tehnički pregled

Ovaj sociološki i psihološki fenomen, koji je Keti Stinson pretočila u pitku dečju pričicu, Dušan Petričić je ilustrovao. I to, bez likovnog prepričavanja sadržaja teksta, slobodnom interpretacijom sopstvenog doživljaja priče. Pri tome bez insistiranja na narativnosti i ne koristeći nijedan uobičajeni grafički znak za muziku. Umetnik je pronašao autentičnu semantiku. Sa mnogo mašte, uzvitlanih, širokih poteza i raspevanih boja prožeo je i povezao svaku muzičku sekvencu koja godi oku, duhu i uhu; neuhvatljiv i apstraktan zvuk violine prožima sve događaje, pada s visine, prodire među ljude, kroz sve prostore; širi se i upija i jasno se razlikuje od agresivnih, ne-muzičkih zvukova predstavljenih crnim, grubim, oštro izvijenim linijama. Petričićeve virtuozne ilustracije u celoj knjizi Čovek s violinom vrve od zanimljivih i duhovitih detalja iz svakodnevnog života. A, sa mnoštom karakternih, neponovljivih likova i smešnih situacija kroz koje se provlači mali Dilan opčinjen – verovatno za ceo život – muzikom koju je samo on čuo”.

U seriji o Nemanjićima glumi i Zafir Hadžimanov

Dušan Petričić je diplomirao na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine u klasi profesora Bogdana Kršića. Kao politički karikaturista prisutan je na stranicama najznačajnijih jugoslovenskih novina i časopisa. Od 1969. do 1993. radio je kao karikaturista u beogradskim “Večernjim novostima”. A, od 1993. redovno sarađuje sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina. I to: The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star, Scientific American… Od januara 2009. bio stalni saradnik “Politike”. Kao koautor ili ilustrator kreirao je preko 30 knjiga za decu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije ili Severne Amerike. Za knjige i političku karikaturu dobio je bezbroj nagrada širom sveta: Beograd, Montreal, Tokio, Budimpešta, Amsterdam, Lajpcig, Moskva, Ankara, Njujork, Toronto, Skopje… Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College, u Oukvilu, Kanada. Od 1993 do 2013. godine živeo u Torontu.

D. D. /Izvor: designed.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde