Narodni muzej: Izložba “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” od 27. juna

0
164

Đuro Jakšić je umetnik koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Narodni muzej: Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" od 27. juna

Obeležavajući prvu godišnjicu nakon svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske, u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, otvara se 27. juna izložba “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti”. Spretno uravnotežena između mita i stvarnosti postavka predstavlja likovno stvaralaštvo velikog umetnika. Autor izložbe je dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Narodni muzej: Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" od 27. juna
“Devojka u plavom” nedavno je “gostovala” u Novom Sadu, Foto: Galerija Matice srpske

Podsećajući da je prošlogodišnje svečano otvaranje Narodnog muzeja bilo obeleženo upravo slikom Đure Jakšića, “Devojka u plavom”, izložba dela ovog istaknutog umetnika prilika je da se na prigodan način obeleži za našu kulturu važna godišnjica. Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme. Danas, nakon godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

“Parsifal”, novootkrivena slika Paje Jovanovića u Narodnom muzeju
Narodni muzej: Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" od 27. juna
Foto: Galerija Matice srpske

Izložba “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” objedinjuje više od 40 umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu; Galerije Matice srpske; Muzeja Jugoslavije; Muzeja grada Beograda; Narodnog muzeja u Zrenjaninu; Narodnog muzeja u Kragujevcu; Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju; kao i dela koja se čuvaju u Skupštini grada Beograda; manastiru Grgetegu i Vraćevšnici; Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Srpska Crnja; te dela iz privatnih kolekcija.

Muzej savremene umetnosti: Retrospektivna izložba Marine Abramović “Čistač”
Narodni muzej: Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" od 27. juna
Foto: Galerija Matice srpske

Izložba obuhvata tri tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo. Kako bi se posetiocima pružila prilika da se što neposrednije upoznaju sa stvaralaštvom Đure Jakšića izložba je upotpunjena pričom o njegovom životnom putu, umetničkom i idejnom formiranju. Tokom trajanja izložbe biće realizovani raznovrsni i brojni prateći programi u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade. Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.

16. Noć muzeja: Redovi ispred muzeja i galerija, svi željni kulture i umetnosti

Izložba, koju je novosadska publika imala priliku da vidi u Galeriji Matice srpske, biće u Narodnom muzeju u Beogradu otvorena od 27. juna do 15. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde