Izložba “Četiri mačora” u Novom Sadu

0
165

Oko 50 eksponata, originalne grafike četvorice velikih španskih umetnika, Pikasa, Dalija, Miroa i Tapiesa, publika će moći da pogleda u Muzeju grada Novog Sada.

Izložba "Četiri mačora"Senzacionalna izložba “Četiri mačora” (Cuatro gatos), proglašena za kulturni događaj 2013. u Beogradu, biće otvorena u Muzeju grada Novog Sada od 4. maja do 4. juna 2017. u Muzeju grada Novog Sada. Izložba predstavlja grafiku kao medij jednih od najznačajnijih umetnika savremenog doba. Poznata imena, Pablo Pikaso, Salvador Dali, Huan Miro, Antonio Tapies; svaki pojedinačno su izuzetno inovativne umetničke ličnosti, koje su otvorile horizonte umetnosti XX veka i ostvarile nove pravce u likovnom jeziku. Iz tog bogatstva ideja mnogi savremenici traže i nađu stvaralačku pobudu i inspiraciju.

Izložba „Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji” u Pančevu

Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Upravo zbog same tehnologije grafičkog pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku. Umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis. Usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja kada mu je grafička ploča služila poput dnevnih zapisivanja meditacija starca uz večitu lepotu ženskog tela i erosa.

Ekskluzivna izložba Dejvida Linča u Beogradu

Izložba je dobila ime “Četiri mačora” po čuvenom kafiću u Barseloni – “Quatro gatos” (Els Quatre Gats). Poznat je po tome što su se u njemu okupljala najveća umetnička imena s početka XX veka, a pre svih Pikaso. Mesto je otvoreno 1897. godine i smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

Izložba „Beograd u očima migranata“ na Kalemegdanu do 30. maja

Izbor dela je sačinjen od strane kolekcionara Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika. Muzej grada Novog Sada, u saradnji sa galerijom “New moment” iz Beograda; upriličiće svečano otvaranje izložbe u četvrtak, 4. maja u 19 časova, u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29. Izložba će biti postavljena do 4. juna 2017. godine.

E. A. /Muzej grada Novog Sada

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde