“Izgrednici” pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

0
138

U Vrnjačkoj Banji su od 13. do 17. avgusta filmadžije bile na okupu, a publika i žiri su imali prilike da pogledaju zanimljive filmove.

"Izgrednici" pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj BanjiPoznati su pobednici 42. Festivala filmskog scenarija! Večeras će se manifestacija završiti svečanim uručenjem nagrada u Amfiteatru “Danilo Bata Stojković”. Žiri je dodelio prvu nagradu Đorđu Milosavljeviću za scenario filma “Izgrednici”, u režiji Dejana Zečevića. Druga nagrada pripala je Dimitriju Vojnovu za scenario ostvarenja “Ederlezi Rising”, u režiji Lazara Bodrože; dok je treću nagradu osvojio Nikola Pejaković Kolja za scenario filma “Meso”, koji je režirao Saša Hajduković.

Specijalna nagrada pripala je Predragu Velinoviću, tvorcu scenarija i reditelju ostvarenje “Nigde”.

42. Festival filmskog scenarija od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji
"Izgrednici" pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
Đorđe Milosavljević, Foto: Printskrin YouTube

Ove godine članovi žirija bili su Bojan Vuletić (scenarista i reditelj); Boško Ruđinčanin (novinar, pesnik i jedan od osnivača Festivala filmskog scenarija); i mr Ivan Velisavljević (dramaturg, novinar, filmski i književni kritičar).  Od 13. avgusta pogledali su deset filmova, a jednoglasno su doneli odluku o nagradama.

Završen 47. Sofest: Gran pri za najbolji film – „Izgrednicima“

Inače, scenarista Đorđe Milosavljević je filmskom pričom “Koreni” (van konkurencije) otvorio ovogodišnji Festival. Nije se nadao da će njegovi “Izgrednici” i zatvoriti manifestaciju. Više od sat posle proglašenja pobednika, vratio se u Vrnjačku Banju.

Nikola Pejaković u Vrnjačkoj Banji
Nikola Pejaković u Vrnjačkoj Banji, Foto: FFS

– Na FEST-u smo dobili nagradu koja je takođe jako značajna. Za mene je ova u Vrnjačkoj Banji nešto posebno, kao i za svakog scenaristu. Ja sam imao sreće da dva puta već, sa “Nebeskom udicom” i “Apsolutnih sto”, dobijem ovu nagradu, ali ovo mi je najznačajnija svakako! – istakao je Milosavljević.

DEJAN ZEČEVIĆ: „Izgrednici“ su film kakav bih ja gledao u bioskopu

Drugonagrađeni Dimitrije Vojnov neće lično primiti priznanje, jer uveliko radi na novom filmu.
– Ovo je 11. nagrada filmu “Ederlezi Rising”, koji je inače dobio više priznanja u inostranstvu nego u zemlji. A scenarista Vojnov treći put dobija nagradu za scenario u Banji – rekao je producent Dragoljub Vojnov, Dimitrijev otac.

Nikola Pejaković dobio je Rimski zlatnik, koji grad domaćin dodeljuje za doprinos Festivalu filmskog scenarija.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde