Peti karavan “Izađi mi na teglu”: Nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara

0
94

Jubilarni peti karavan “Izađi mi na teglu”, nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, biće održano od 17. avgusta do 13. oktobra. Karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Peti karavan "Izađi mi na teglu": Nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara
Foto: Rozana Sazdić / Promo

Prvi u nizu događaja održaće se na Adi Ciganliji 17. avgusta od 11 do 18h. Tu će se takmičiti ekipe iz Beograda, ovog puta sa Gradske opštine Čukarica. Potom se karavan “Izađi mi na teglu” seli u Brus; Kuršumliju; Vlasotince; Vladičin Han; Barajevo; Lazarevac; Zlatibor; Valjevo; Kraljevo; Suboticu; Kanjižu; Kruševac… i druge gradove koji se nalaze na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu.

U petoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika. Oni će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače, ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike!

U Užicu završeno snimanje filma „Ajvar“

Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni događaj svake godine kraj leta i početak jeseni učini zanimljivim i iznova svojim simpatičnim i provokativnim nazivom mami osmeh na lice. Organizatori se upravo tom činjenicom ponose i ističu da su u prethodnim godinama uspeli da vrate zdrav takmičarski duh među učesnicima, pre svega što učešće ne zahteva plaćanje kotizacije takmičara.

Peti karavan "Izađi mi na teglu": Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara Foto Rozana Sazdic
Foto: Rozana Sazdić / Promo

Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen “smederevcem” za pečenje paprika i spremanje ajvara. Tu su i stolovi, stolice i sve potrebne posude. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne “ture” ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

ACA ILIĆ: Košenje trave najbolja rekreacija

Spremanje zimnice je mnogo lakše i zanimljivije u društvu, a ovaj karavan upravo to pruža učesnicima. Svi zainteresovani mogu da prijave svoje ekipe, dobiju sav potrebni materijal i tako naprave za sebe besplatnu zimnicu. A, uz to se odlično i zabave! Tokom celog dana biće organizovan bogat program.

Pored svega, ako ekipa napravi najbolji ajvar dobiće i vredne nagrade! Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar. I, ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji. Ukupan nagradni fond u petoj sezoni karavana “Izađi mi na teglu” iznosi preko 2.000.000 dinara.

ILDA ŠAULIĆ: Ne bojim se starenja
Peti karavan "Izađi mi na teglu": Nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara Foto Rozana Sazdic
Foto: Rozana Sazdić / Promo

Organizatori takođe ističu da mi, kao nacija, bolji i originalniji proizvod od ajvara nemamo i da zahvalnost u borbi za podizanje kategorije ajvara i van granica naše zemlje kao ekstra delikatesnog proizvoda duguju brojnim partnerima koji su podržali i omogućili brz razvoj celokupnog projekta. Cilj je posve jasan – stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su neki učesnici posle pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica. Potraga za najboljim ajvar majstorima se nastavlja!

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u velikom finalu u Beogradu.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde