“Izađi mi na teglu”: “Kraljica ajvara” iz Brusa

0
227

"Izađi mi na teglu": "Kraljica ajvara" iz BrusaU subotu 13. oktobra kod objekta “Tempo” na Adi Ciganliji, u saradnji sa opštinom Čukarica, održano je veliko finale nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara “Izađi mi na teglu”. Okupili su se ajvar majstori iz cele Srbije, pobednici takmičenja koje je tokom prethodna dva meseca održano u 30 gradova kroz koje je prošao najveći gastronomski karavan na Balkanu.

Titulu najboljih ajvar majstora u Srbiji za 2018. godinu dobila je ekipa “Pucke” iz Brusa. Srpska kraljica ajvara za ovu godinu je Milica Živančević, koja nije mogla da suzbije emocije.

Izađi mi na teglu: Kruševac čuva najinspirativniji recept za „srpski kavijar“
"Izađi mi na teglu": "Kraljica ajvara" iz Brusa
“Pucke” iz Brusa – najbolji ajvar i najlepši štand, Foto: Boško Bunuševac

– Potpuno smo iznenađeni! Niko od nas nije ni sanjao da ćemo pobediti. Svi šestoro smo se složili da ajvar napravimo po starom receptu moje mame, kojoj ja već godinama pomažem da pravi zimnicu. A, evo ja sam sada napravila najbolji ajvar u Srbiji. Ovo je veliki ponos kako za moju porodicu, tako i za naš Brus! – rekla je Milica.

Ekipa “Pucke” je potvrdila da je glavni začin najboljeg ajvara ljubav! Ali i vedar duh, pa su poruku svima poslali u stihu: “U Brusu kad se ajvar kuva, potrebna su suva drva, a Pucke kada ga kuvaju, svi se oko njih muvaju.”
Drugo mesto osvojila je ekipa “Arriva” iz Niša, a treće ekipa “Pastirica” iz Požarevca.

Povratak Ruzmarina: Kulinarsko–putopisni serijal Slobodana Bićanina Bićka
Najbolji ajvar majstori, foto Boško Bunuševac (1)
Najbolji ajvar majstori, Foto: Boško Bunuševac

Sve takmičarske ekipe su bile izuzetno kreativne, pa su posebnu pažnju posvetili uređenju štandova i kostima za učesnike. I u ovoj kategoriji ekipa “Pucke” iz Brusa je bila najbolja, tako da su osvojili i nagradu za najlepše uređen štand i prezentaciju na manifestaciji. Pored ajvara, takmičari su za posetioce pripremili i raznovrsne gastronomske specijalitete koji karakterišu kraj iz koga dolaze. Tako da je skoro 10.000 posetilaca uživalo u bogatim ukusima Srbije.

RADE JOROVIĆ: Pravi narodski čovek
Ajvar mora da se pravi sa puno ljubavi, foto Boško BunuševacOK
Ajvar mora da se pravi sa puno ljubavi, Foto: Boško Bunuševac

O pobednicima u svim kategorijama su odlučivali svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara World Chef i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Mladen Perišić, koji nisu imali nimalo lak zadatak.
– U proteklih pet sezona karavan “Izađi mi na teglu” obišao je 130 gradova širom Srbije. Imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Takmičari su ispekli preko 600.000 komada paprike i napunjeno oko 25.000 tegli ajvara. Manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca! Samo u ovoj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi! Ukupni nagradni fond u proteklih pet godina dosegao je čak 7.000.000 dinara – rekla je organizatorka karavana Ljiljana Vukotić.

ANA SEVIĆ: Recepti iz bakine sveske
Miris paprike se širio Adom, foto Boško BunuševacOK
Miris paprike se širio Adom Ciganlijom, Foto: Boško Bunuševac

Ona je dodala da je posebno zanimljiva činjenica da karavan tokom jedne sezone obiđe u proseku oko 20.000 km, što znači da je za pet godina pređena kilometraža jednaka obimu dve zemaljske kugle. Organizatori takođe ističu da su posebno ponosni na činjenicu da je više od 20 domaćinstava, nakon ostvarenog uspešnog plasmana na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice. Kao i da je u okviru prateće akcije koja nosi naziv “Jedna tegla za puno osmeha” proteklih godina donirano više od 2.000 tegli sertifikovanog ajvara socijalno ugroženim kategorijama i deci bez roditeljskog staranja.

ZORICA MARKOVIĆ: Kajmak i kopriva za divan ten
Vredne ajvar majstorice, foto Boško Bunuševac
Vredne ajvar majstorice, Foto: Boško Bunuševac

Pobednička ekipa je pored prestižne titule kraljeva ajvara za sezonu 2018 osvojila i sjajni redizajnirani model šporeta “Smederevac” MBS 10 i proizvode “Bakina tajna” u težini kapitena. Drugoplasirana ekipa osvojila je “Vox” frižider i “Smederevac” Mini Electric. A, trećeplasirana ekipa dobila je “Tempo” vaučer u vrednosti od 30.000 dinara i “Quick” 800 MBS “Milan Blagojević” električni aparat.

Pored Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, i Brus se upisao na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar u Srbiji. Karavan “Izađi mi na teglu” će nastaviti da neguje dobre ukuse i da traga za najboljim receptima i ajvar majstorima u Srbiji.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde