“Izađi mi na teglu”: Finale takmičenja u pravljenju ajvara 13. oktobra

0
265

"Izađi mi na teglu": Finale takmičenja u pravljenju ajvara 13. oktobraNajveći gastronomski karavan na Balkanu obeležava pet godina dobrih ukusa.

Beograđani će u subotu, 13. oktobra imati prilike da prisustvuju finalu nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara “Izađi mi na teglu”. Nacionalno takmičenje u spremanju omiljenog jesenjeg delikatesa koji zasluženo nosi epitet “srpski kavijar”, okupiće 30 najboljih ajvar majstora iz cele Srbije. Takmičenje će se održati ispred “Tempa” na Adi Ciganliji na Obrenovačkom putu sa početkom u 11h. Organizatori najavljuju sjajnu zabavu i celodnevnu degustaciju najrazličitijih gastronomskih specijaliteta iz svih krajeva Srbije.

Izađi mi na teglu: Kruševac čuva najinspirativniji recept za „srpski kavijar“
Foto: Rozana Sazdić

U proteklih pet sezona karavan “Izađi mi na teglu” obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Takmičari su ispekli preko 600.000 komada paprike i napunjeno oko 25.000 tegli ajvara. Manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u ovoj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi!

Peti karavan „Izađi mi na teglu“: Nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara
Pobednici u opštini Rakovica, foto Ljiljana Vukotić
Pobednici u opštini Rakovica, Foto: Ljiljana Vukotić

Ukupni nagradni fond u proteklih pet godina dosegao je čak sedam miliona dinara. Posebno je zanimljiva činjenica da karavan tokom jedne sezone obiđe u proseku oko 20.000 km što znači da je za pet godina pređena kilometraža jednaka obimu dve zemaljske kugle. Organizatori ističu da su posebno ponosni na činjenicu da je više od 20 domaćinstava, nakon ostvarenog uspešnog plasmana na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice. Kao i da je u okviru prateće akcije koja nosi naziv “Jedna tegla za puno osmeha” proteklih godina donirano više od 2.000 tegli sertifikovanog ajvara socijalno ugroženim kategorijama i deci bez roditeljskog staranja.

U Užicu završeno snimanje filma „Ajvar“
"Izađi mi na teglu": Finale takmičenja u pravljenju ajvara 13. oktobra
Foto: Ljiljana Vukotić

Beogradom će se širiti prijatan miris jeseni i pečene paprike. “Pet godina dobrih ukusa” i mali jubilej karavana “Izađi mi na teglu” biće obeleženi uz tradicionalne specijalitete sa srpske trpeze, degustaciju najboljih ajvara i bogat celodnevni muzički i zabavni program. Organizatori su pripremili mnoštvo zabavnih igara uz pomoć brojnih partnera u kojima će moći da učestvuju i posetioci.

O pobedniku će odlučivati tročlani stručni žiri sastavljen od renomiranih, svetski priznatih kulinarskih stručnjaka; članova Svetske asocijacije kuvara World Chef; i licenciranih sudija Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane, predvođeni Ivom Andrićem, kontinentalnim direktorom za Balkan i izvršnim šefom kuhinje World Chef asocijacije.

Povratak Ruzmarina: Kulinarsko–putopisni serijal Slobodana Bićanina Bićka
"Izađi mi na teglu": Finale takmičenja u pravljenju ajvara 13. oktobra
Foto: Promo

Pobednička ekipa će pored prestižne titule kraljeva ajvara za sezonu 2018 osvojiti i vredne nagrade. Najbolji recept biće nagrađen sjajnim redizajniranim modelom šporeta “Smederevac” MBS 10 i proizvodima “Bakina Tajna” u težini kapitena pobedničke ekipe. Drugoplasirana ekipa osvaja “Vox” frižider i “Smederevac” Mini Electric. A, trećeplasirana ekipa osvojiće “Tempo” vaučer u vrednosti od 30.000 dinara i “Quick” 800 MBS “Milan Blagojević” električni aparat.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u velikom finalu u Beogradu.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde