IMAGO: Susret snimatelja iz celog sveta, dodela nagrada, izložba fotografija, promocija knjige

0
98

Jugoslovenska kinoteka će od 12. do 17. marta biti mesto susreta snimetelja iz celog sveta, tokom trajanja godišnje Internacionalne skupštine federacije direktora fotografije (IMAGO), čiji je domaćin Srpska asocijacija snimatelja (SAS), predvođena predsednikom Predragom Bambićem.

IMAGO: Susret snimatelja iz celog sveta, dodela nagrada, izložba fotografija, promocija knjige

Godišnjoj skupštini IMAGO (IAGA) čija sednica traje dva dana, prethodiće dvodnevni pripremni rad Izvršnog odbora (Board meeting). A, 16. marta na svečanoj ceremoniji biće dodeljene IMAGO nagrade za najbolji snimateljski rad u više kategorija. Osim susreta i razmene iskustava, godišnju skupštinu će obeležiti i propratni program. On obuhvata otvaranje izložbe fotografija Sukija Medenčevića pod nazivom “Prozori u svet, prozori u dušu” 13. marta (18h); i dan kasnije, sa početkom u 18h, promocija knjige poznatog sarajevskog snimatelja Mustafe Mustafića “Miris filmske trake”, u kojoj piše o svom životu i profesiji.

Festival “Slika u pokretu”: Nagrada za najbolji snimateljski rad Kosti Glušici

Suki Medenčević je studirao na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu. Posle toga nastavlja studije filmske kamere u čuvenoj praškoj filmskoj školi. U želji da počne snimateljsku karijeru, odlučuje da živi u Los Anđelesu gde radi u produkciji igranih i TV filmova. Nakon prvog igranog filma, snimljenog 1994, nastavlja sa radom u holivudskoj filmskoj industriji na preko 15 igranih i TV filmova, kao i brojnim reklamama. Radio je na nekoliko dokumentarnih filmova za kompanije kao što su ILM; Pixar; Hearst Corporation… Trenutno završava film “Istrorija Imegneeringa” za Disney Studio.

IMAGO: Susret snimatelja iz celog sveta, dodela nagrada, izložba fotografija, promocija knjige
Suki Medenčević, Foto: Promo

Njegova autorska izložba umetničke fotografije “Prozori u svet, prozori dušu” nedavno je doživela veliki uspeh u Los Anđelesu. Beogradska publika moći će da je vidi od 13. do 28. marta u u foajeu Jugoslovenske kinoteke. Posle svečanog otvaranja izložbe posetioci će moći da pogledaju film “The Great wother”.

GORAN RADOVANOVIĆ: Teško je napraviti emotivan film kada je reč o Dušanu Makavejevu

Vizuelno pričanje priče je Sukijeva životna opsesija. Radeći kao snimatelj u narativnom svetu filma, televizije i dukumentarnog filma, Sukijeva posvećenost pričanju priče kroz svetlo, kompoziciju i pokret kamere je uvek imalo duboke korene u njegovoj umetničkoj fotografiji. Sukijevo snimateljski oko uvek aktivno traži momente koji uhvaćeni kao jedna fotografija mogu da komuniciraju istu ideju kao deo filmske scene. Na isti način, on je fasciniran interakcijom svetla i teksture, geometrije i ljudi koje ponekad stvaraju lepu harmoniju, a ponekad dramatičan sukob. Sukijevo filmsko usmerenje je vrlo prisutno u njegovim portretima. Tu postoji vrlo intimna veza između njegove kamere i osobe ispred objektiva, dajući nam za trenutak pogled u ljudsku dušu, bez obzira da li se radi o devojčici iz plemena Maja u Guatemali ili slučajnoj maloj Romkinji koja kroz ogradu očarano posmatra svadbu na koju ne može ići. Sukijeva umetnička fotografija je rezultat velike ljubavi i posvećenosti slici. Za njega, fogorafija će uvek ostati strast i, verovatno, nikada profesija.

Dokumentarac o kojem se priča: “Isti” Dejana Petrovića, film o ljudima “iza rešetaka”
IMAGO: Susret snimatelja iz celog sveta, dodela nagrada, izložba fotografija, promocija knjige
Mustafa Mustafić, Foto: Promo

Mustafa Mustafić studirao je na Akademiji filmskih umetnosti u Zagrebu. Od 1965. je član Udruženja filmskih radnika. Od 1969. do 1979. radio je kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo, a od 1980. radi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u penziju. Više godina bio je predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevskoj filmskoj akademiji. Predsednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine. U svojoj bogatoj snimateljskoj karijeri nagrađen je brojnim priznanjima, kao i nagradom na Green Montenegro International Festival 2018. za dokumentarni film “Saraj, vo” čiji je autor.

IMAGO: Susret snimatelja iz celog sveta, dodela nagrada, izložba fotografija, promocija knjige


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde