Ilustrofest na Beogradskoj tvrđavi od 23. do 31. maja

0
69

U Beogradu će se održati nova, interesantna međunarodna manifestacija.

Ilustrofest na Beogradskoj tvrđavi od 23. do 31. maja

Prvi Festival ilustracije – Ilustrofest biće otvoren 23. maja u 19.30h na platou ispred Paviljona “Cvjeta Zuzorić”, najavljeno je iz JP “Beogradska tvrđava”. Festival će biti otvoren velikom međunarodnom izložbom izabranih radova, u okviru koje će biti predstavljeno 200 ilustracija na 10 postamenata. Svečano otvaranje će uveličati i učenici MŠ “Stanković” koncertom kamerne muzike.

Na otvaranju festivala biće uručene i nagrade najboljim autorima i radovima u kategorijama: ilustracija knjige; ilustracija u štampanim i onlajn medijima; ilustracija u dizajnu; i lični i društveno odgovorni projekti. Biće dodeljen i gran-pri festivala najboljem autoru iz ovogodišnje selekcije za sveukupan rad. 

Beogradski Manifest poslednjeg majskog vikenda na Gornjem gradu Beogradske tvrđave
Ilustrofest na Beogradskoj tvrđavi od 23. do 31. maja
Jana Oršolić, Anita Lazić, Dušan Jovovićm Alina Mara Vujić, Jugoslav Vlahović i Slavimir Stojanović Futro, Foto: Inustrofest

Na konkurs za učešće na festivalu prijavljeno je oko 2.000 radova 220 ilustratora iz celog sveta (Amerika; Rusija; Australija; Turska; Iran; Velika Britanija; Francuska; Italija; Španija; Češka; Mađarska; Rumunija; Bugarska; Makedonija; Slovenija; Hrvatska; Crna Gora; i Srbija). Žiri je bio u sastavu: Jugoslav Vlahović, Slavimir Stojanović Futro, Jana Oršolić, Dušan Jovović i Alina Mara Vujić. Oni su odabrali 200 radova 80 autora koji će biti predstavljeni na izložbi ispred Paviljona “Cvijeta Zuzorić”.  
U sklopu festivala biće održan i Bazar ilustracije. Tu će mladi autori dobiti priliku da izlože svoje autorske ilustracije i upotrebne predmete sa ilustracijama. U danima trajanja festivala biće organizovane i tribine, kao i besplatne radionice ilustracije. Bazar će biti otvoren radnim danima od 16 do 20h, i vikendom od 12 do 20h.

Dr Neletu Karajliću nagrada “Momo Kapor”
Ilustrofest na Beogradskoj tvrđavi od 23. do 31. maja

Cilj festivala je da promoviše ilustraciju kao jednu od grana kreativnih industrija, okupi i predstavi najbolje srpske kreativce iz ove oblasti, ali i omogući da neki od najboljih svetskih ilustratora dođu u Srbiju, približe svetsku kreativnu scenu domaćoj publici i pomognu u edukaciji mladih srpskih umetnika. Jedan od ciljeva festivala je i mapiranje Beograda kao kreativnog grada i Beogradske tvrđave kao nosioca kreativnog turizma u prestonici, regionu i na evropskoj mapi, zatim podrška razvoju kreativne ekonomije u zemlji i umrežavanje sa stvaraocima iz regiona i sveta. Inače, izložba će biti postavljena do 10. juna na Kalemegdanu.

Na zatvaranju festivala 31. maja, Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, dodeliće u ime Zadužbine Mome Kapora posebno priznanje jednom mladom ilustratoru.

Preko pet hiljada posetilaca na proslavi devetog rođendana Avalskog tornja
Ilustrofest na Beogradskoj tvrđavi od 23. do 31. maja

Ilustrofest organizuje Whole in one communications u partnerstvu sa Beogradskom tvrđavom. Osnivač i direktor Festivala Anita Lazić istakla je da ilustracije utiču na način na koji se informišemo i obrazujemo, na ono što kupujemo, i kako percipiramo i doživljavamo stvarnost.
– Danas su ilustratori najbolji primer nove kreativne klase koja mora da vlada najrazličitijim znanjima od klasičnih do novih tehnologija, starim i novim medijima a pre svega moraju biti mislioci, oni koji duboko promišljaju i vizuelno inteligentno komuniciraju stvarnost aktivno i angažovano! Moja želja je bila da stvarajući Ilustrofest napravimo pulsirajuću otvorenu kreativnu platformu za sve ilustratore širom sveta, za umrežavanje, veću vidljivost a nadamo se sutra i dodatnu edukaciju i pomoć u promociji i prodaji njihovih dela! Dobrodošli na Ilustrofest! – rekla je Anita Lazić.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde