CGA Belgrade 2019: Igor Jovanović gost treće konferencije

0
62

Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike i umetnosti CGA Belgrade održaće se 1. i 2. novembra pod sloganom “Bujanje”, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

CGA Belgrade 2019: Igor Jovanović gost treće konferencije

Kao i prethodnih godina, ovo je povod da se u Beogradu okupe neka od najatraktivnijih imena u oblasti produkcije vizuelnih efekata, gejminga, animacije, digitalnih umetnosti i dizajna. Na CGA Belgrade 2019 biće i Igor Jovanović, Srbin koji stoji iz naslova kao što su “Spajdermen – daleko od kuće” i “Kralj lavova”.

CGA Belgrade 2019: Konferencija kompjuterske grafike 1. i 2. novembra

Igor Jovanović več skoro 10 godina radi u Londonu. U svojoj biografiji ima neke od najvećih naslova današnjice. Karijeru u svetu vizuelnih efekata započeo je u Beogradu, radeći na TV reklamama za marketing agancije nakon završenih studija na Elektrotehničkom fakultetu. Stečeno iskustvo i kvalitet rada doveli su ga do najvećih studija u Srbiji i svetu, nakon čega je usledio poziv iz Londona.

“Hakuna Matata” iz “Kralja lavova” na 28 jezika, uključujući i srpski
CGA Belgrade 2019: Igor Jovanović gost treće konferencije
Igor Jovanović, Foto: Promo

– Moj prvi posao u Londonu bio je film “Gnev titana”. Od tada do danas sam imao prilike da budem deo timova koji su zaslužni sa filmove poput Oskarom nagrađene “Knjige o Džungli”; “Pirati sa Kariba”; “Kralj lavova”; “Alita: Borbeni Anđeo”; a poslednji u nizu je “Spajdermen – daleko od kuće” – rekao je Igor Jovanović pred dolazak u Beograd. Na konferenciji će tokom prvog dana sa posetiocima podeliti svoje iskustvo u radu na filmu “Spajdermen”.

Bloger Fest 2019: Okupljanje blog zajednice 10. novembra

Cilj kreiranja CGA kao platforme je pozicioniranje Srbije kao regionalnog centra u oblasti vizuelnih efekata, gejminga, kompjuterske grafike i dizajna, ali i predstavljanje i edukacija mladih talenata, kojih po Igorovim rečima u Srbiji ima mnogo.

– U Srbiji rade veoma uspešni 3D umetnici. Njihov rad, talenat i sposobonosti su veoma cenjeni u svetu – kaže Jovanović.

MILJEN KLJAKOVIĆ KREKA: Bolno je na kraju snimanja rušenje dekora

Igor trenutno radi kao supervizor za vizuelne efekte u londonskom Framestore studiju. Na pitanje koje su to sličnosti i razlike između Srbije i Velike Britanije odgovara:
– Zajedničko za za obe zemlje je veliki broj veoma talentovanih umetnika i kvaliteta radova. Razlika je možda najviše u tome što Velika Britanija više uvozi kadrove. Ali i pored toga, mislim da nam je budućnost u digitalnoj umetnosti veoma slična s obzirom na već spomenuti veliki broj talentovanih umetnika iz Srbije.

Svetska premijera filma “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića u Viljadolidu

Treću CGA Belgrade konferenciju će otvoriti višesturko nagrađivani reditelj i supervizor vizuelnih efekata Hugo Guerra. Tokom dvodnevnog programa biće predstavljeno preko 30 predavanja, panela, radionica i mastreklasova.
Kompetan program zainteresovani mogu pogledati na sajtu cgabelgrade.com

CGA Belgrade 2019: Igor Jovanović gost treće konferencije
Foto: Promo

Za samo dve nedelje prijavljeno je oko 1.000 učesnika. Zbog velikog interesovanja organizatori su obezbedili dodatan broj ulaznica. Registracija je besplatna i vrši se putem sajta cgabelgrade.com ili Eventbrite sistema.

Holivudski glumac Kevin Spejsi posetio Narodno pozorište u Beogradu

CGA Belgrade konferenciju zajednički organizuju Srpska filmska asocijacija; Crater VFX trening centar; i portal VFX Srbija. Deo je platforme “Srbija stvara – Serbia creates” kreirane kroz rad kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i njenog Saveta za kreativne industrije sa ciljem međunarodnog predstavljanja Srbije kroz kreativnu, inovativnu i digitalnu zajednicu.

Konferencija se održava uz podršku Ambasade Kanade u Beogradu; i Austrijskog kulturnog foruma; Ministarstva kulture; i partnera iz industrije koji nastavljaju podršku domaćoj CG zajednici: Autodesk; 3Lateral; Foundry; Access VFX; i Escape Studios.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde