Igor Đorđević najbolji glumac četvrte večeri Filmskih susreta

0
452

Četvrto veče na niškim Filmskih susretima, po oceni publike, obeležio je Igor Đorđević. Ovaj glumac je dočarao lik čuvenog srpskog pripovedača Petra Kočića u filmu “Slepi putnik na brodu lutaka”. Proglašen je najboljim glumcem četrve večeri festivala.

igor đorđević filmski susreti niš 2017
Igor Đorđević

Publika na Letnjoj pozornici odlično je primila i film “Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato”, sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi. Ovo ostvarenje je režirao Srđa Penezić, inače sin čuvenog funkcionera iz vremena SFRJ, Slobodana Penezića Krcuna.

Niška tvrđava 52. put u rukama glumaca

Niški filmski festival je na sredini svog 52. izdanja. Dok zainteresovani ljubitelji filma nagađaju ko će “odneti” ovogodišnji Gran Pri, a ko će biti glumačke nagrade “Car Konstantin” i “Carica Teodora”, publika na Letnjoj pozornici svake večeri glasa i bira najboljeg.

Kritičari navode da je Igor Đorđević ovom rolom ostvario pravu glumačku studiju i na “spoljnoj ekspresiji i na akcentu glumeći ostatke života Petra Kočića”, koji je svoje poslednje godine proveo u duševnoj bolnici na Guberevcu.

Vojin Ćetković najbolji glumac druge večeri Filmskih susreta u Nišu

"Slepi putnik na brodu ludaka"
Iz filma “Slepi putnik na brodu ludaka” , Foto: MCF / Promo

– Gluma ima tu privilegiju da postanete drugi čovek, da pokušate da odživite najintimnije delove života nekog velikog čoveka. Uživao sam glumeći Petra Kočića, zato što je sjajna ličnost i zato što je beskompromisan, veliki umetnik. Zato je i tako mlad sagoreo – rekao je Đorđević.

Posebnost ovog filma Gorana Markovića jeste i u tome što je duševna bolnica na Guberevcu prikazana kao jedina “slobodna teritorija” u okupiranom Beogradu 1916. godine.

Nebojša Milovanović najbolji glumac treće večeri Filmskih susreta

Nišlije, glumac i pisac, Filmski susreti 2017, Niš
Glumac Milivoje Miša Stanimirović i pisac Dejan Stojiljković, Foto: Facebook / Filmski susreti Niš

Pete večeri festivala biće prikazana dva filma crnogorskih režisera, “Jesen samuraja” Danila Bećkovića i “Biser Bojane” Milana Karadžića.

Inače, u Nišu se s nestrpljenjem iščekuje prekazivanje pilot epizode TV serije “Senke nad Balkanom”, režisera Dragana Bjelogrlića. A, razlog više za to je i što su se dvojica Nišlija našli u ovoj seriji. Naime, poznati niški pisac, Dejan Stojiljković je koscenarista, dok mladi glumac Milivoje Miša Stanimirović, koji je diplomirao u klasi Mirjane Karanović, tumači lik Pekmeza. Projekcija pilot epizode zakazana je za poslednji dan Festivala, 30. avgust. A tada će biti dodeljene i zvanične nagrade festivala.

E. A. / Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde