“Idemo dalje”, trostruki CD sa 65 hitova Dragana Aleksandrića

0
610

idemo dalje dragan aleksandrić 3xcd“Tebi”, “Svatovi”, “Mala soba tri sa tri”, “Oko Niša kiša”, “Luckasta si ti”, “Potražiću oči zelenije”, “Igraj Boro, moje oro”, “Božanstvena ženo”, “Džumbus, džumbus, mašala”… ovo su samo neke od pesama na izdanju koje je nedavno objavio PGP RTS.

“Idemo dalje” naziv je trostrukog CD-a sa 65 hitova Dragana Aleksandrića. Izdanje će zasigurno obradovati sve ljubitelje narodne muzike, koje je objavljeno povodom 50 godina umetničkog rada poznatog harmonikaša i kompozitora, kao i producenta i aranžera. Na tri diska našle su se dobro znane pesme koje se odavno “ušle u narod”. Aleksandrić je tokom karijere sarađivao sa najboljim i najpoznatijim izvođačima. Kako mnogi kažu, zlatne decenije novokomponovane scene upravo je on “obojio” svojih hitovima.

Kako je nastao hit Tome Zdravkovića „Dotak’o sam dno života“

Na trostrukom CD su numere koje su otpevali Miroslav Ilić; Lepa Brena; Marinko Rokvić; Zorica Brunclik; Mitar Mirić; Vasilija Radojčić; Snežana Đurišić; Usnija Redžepova; Biljana Jevtić; Vesna Zmijanac; Beki Bekić; Mira Škorić… Plejada sjajnih interpretatora i vanvremernske pesme koje je napisao Dragan Aleksandrić!

idemo dalje dragan aleksandrić 3xcd

Aleksandrić je rođen u Beogradu 1949. godine. Bio je najbolji pitomac generacije Vojne muzičke škole u Zemunu; član Umetničkog ansambla Doma JNA od 1969. do 1984. godine; 70-tih godina šef orkestra i korepetitor folklora KUD “Nikola Tesla”.

„Haljinica boje lila“ – kafanski hit reditelja rokera

Napisao je hiljade kompozicija za skoro sva velika imena narodne muzike bivše SFRJ; komponovao narodna kola; bio aranžer svojih, ali kompozicija svojih kolega kompozitora. Sa svojim orkestrima je pratio pevače na koncertima širom Jugoslavije.

Dobitnik je brojnih nagrada stručnih žirija i publike na mnogim festivalima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i priznanja za doprinos na polju kulturnih delatnosti i za humanitarni rad. Dragan Aleksandrić živi i radi u Beogradu. Oženjen je pevačicom Ljiljanom Bucalo Aleksandrić i otac je troje dece.

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta
VRAGOLANKA
VRAGOLANKAZanimljiva priča vezana je za Aleksandrićevo “Vragolanka” kolo, jedno od najprodavanijih i najpoznatijih narodnih kola. Godine 1970, pre početka jedne probe u sali folklora KUD “Nikola Tesla”, Dragan ga gotovo slučajno stvara. Komponovano je u duhu narodnog stvaralaštva. Aleksandrić je prvo ponudio da ga snime Rade Jašarević i Aca Šišić. Ali, oni su to odbili. Onda je harmonikaš i kompozitor kolo ponudio Tomici Miliću, kojeg i danas smatra najtalentovanijem harmonikašem i najboljim kompozitorom narodnih kola. Milić sa simpatijama odbija, učinivši mu se da je kolo previše jednostavno. Dragan tako odlučuje da sam snimi “Vragolanku” i odlazi u predstavništvo “Jugotona” kod Obrada Jovovića. Pita da snimi singl i dobija na raspolaganje studio u pozorištu “Dadov” sa legendarnim snimateljem Acom Radojičićem. “Vragolanku” i “Čiča Obrenovo kolo” snima “iz prve”, koliko kola i traju, bez ijednog ponavljanja. Predaje snimke Obradu, a singl izlazi posle rekordnih pet dana i vrlo brzo postaje hit ne samo u Jugoslaviji, već i širom Evrope i inspiracija za mnoge muzičare i harmonikaše početnike.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde