“Hotel Balkan” – borba za nasledstvo, spletke, tajne, gresi, intrige

0
280

TV serija prikazuje životnu priču ugledne banjalučke porodice Kuruzović, koja u svom vlasništvu decenijama ima hotel. Radnja se uporedo odigrava u prošlosti i sadašnjosti.

"Hotel Balkan" - serija o porodičnim tajnama i gresima
Muški članovi porodice Kuruzović

“Hotel Balkan” se od 21. septembra emituje radnim danima od 20h na Prvom programu RTS-a. To je nova serija Telekoma Srbije i “Bosonoga produkcije”. Telenovela će gledaoce, kao svojevrstan vremeplov, provesti kroz generacijski jaz, spletke, intrige i grehe vlasnika hotela, članova porodice Kuruzović. Dešavanja u prošlosti odigravaju se tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, a otkrivaju okolnosti koje su prethodile i usledile nakon rođenja glavnog lika Branka Kuruzovića.

Pogledajte trejler za dugoočekivanu seriju “Kosti”
Radoje Čupić Hotel Balkan
Radoje Čupić tumači lik Branka Kuruzovića

Branko (Radoje Čupić), koji je sada već u poznim godinama, otkriva da pati od demencije. On započinje trku sa vremenom kako bi ostvario svoju životnu misiju i sagradio zadužbinu svoje majke Marije, od koje na ovaj način traži oproštaj za veliku nepravdu koju joj je načinio kao dečak.
Uporedo, u sadašnjem vremenu pratimo Kuruzoviće i njihove komplikovane odnose. Tu su Brankovi sinovi Dragan (Goran Jokić) i Goran (Saša Torlaković) i njihove porodice sa svojim problemima.

“Močvara” – nova domaća kriminalistička serija
Saša Torlaković Hotel Balkan(2)
Saša Torlaković igra Gorana Kuruzovića

Goran je neambiciozni zubar, dobar prema svima osim sebi. U braku je sa Ljubicom (Miljka Brđanin) koja je ambiciozna za njih oboje, kao i za njihovu ćerku Veru (Milica Glogovac), čiju tenisku karijeru pokušava da podigne na internacionalni nivo.

Dragan je krenuo očevim stopama i dostigao je funkciju direktora hotela. Iz braka sa Ljiljanom (Slađana Zrnić) ima sina Dušana (Danilo Kerkez). U Draganov život ulazi Viktorija (Sanja Popović) koja ima svoje planove za njega, kao i za čitav porodični biznis.

Pod krovom hotela skriveni su tragovi vremena, a sa zidova opominjuće gledaju preci. Prvi među njima je Vid Kuruzović (Željko Erkić), koji je voleo da se kocka. Dok se kartao u Vidov život se graciozno ušetala Marija Štajner (Tamara Milošević).

Snima se: Pala prva klapa kriminalističke serije “Kljun”
Hotel Balkan
Hotel “Balkan”

Tajne hotela kriju njegovi ključari, a u ovom slučaju to su recepcioneri – Draga (Nataša Ivančević) i Dragi (Bora Nenić). Oni su jedno drugom i podrška i kritika, a njihov odnos je kompleksan: od ljubavi do krajnje napetosti. Njima dvoma ne može promaći ništa u hotelu, i oni su i ti koji štite porodicu Kuruzović. U kuhinji hotela su i kuvarica Bisera (Nataša Ostojić) i poslastičar Slađan (Nikola Pejaković Kolja). Naravno, u seriji je još mnogo zanimljivih likova…

Tokom 29 epizoda prve sezone gledaoci će videti uspone i padove junaka serije, suze i osmehe, kao i sve ostale peripetije koje je napisao scenarista Nebojša Romčević, po ideji Nikole Kolje Pejakovića, a režirao Saša Karanović.

10. FEDIS: U konkurenciji za nagrade 13 TV serija
Goran Jokić Hotel Balkan
Goran Jokić kao Dragan Kuruzović u seriji “Hotel Balkan”

– Kroz priču o vlasnicima hotela “Balkan”, njihovim porodičnim odnosima, generacijskom jazu, borbi za nasledstvo, gresima i tajnama koji ih okružuju, donosimo i delić istorije Banjaluke. Jer, to staro hotelsko zdanje, na neki je način poslužilo kao inspiracija. Uz to, za potrebe snimanja ove serije radili smo istorijska istraživanja i u više navrata koristili podatke do kojih smo došli, te sva ta znanja nastojali uklopiti u za nas jednu potpuno novu, ali samo naizgled laku formu – rekao je Saša Hajduković, reditelj druge ekipe serije.

Ova telenovela nas vraća vek unazad, kada se u strogom centru Banjaluke uzdizao hotel “Balkan”, u vlasništvu Srpske crkvene opštine. Od 1930. godine, kada je srušen radi izgradnje Banske palate, ovaj hotel je do danas živeo kroz stare fotografije i razglednice. Sada, na svojevrstan način, ponovo otvara svoja vrata, i to zahvaljujući filmskim znalcima koje okuplja “Bosonoga produkcija” iz Banjaluke, odlučnim da kroz serijsko ostvarenje “Hotel Balkan” dašak prošlosti presele u savremeno doba.

Nikola Pejaković Kolja ekranizovao numeru “Život je san”
hotel-balkan-sanja-popovic-kao-viktorija
Sanja Popović tumači Viktoriju

– Cilj nam je bio da jednoj, naizgled lakoj formi, damo sadržaj i dubinu te podignemo lestvicu i u estetskom i u dramskom smislu. Reč je o jednom od najgledanijih žanrova sa najvernijim gledaocima i pravi izazov je bio dati autentičan potpis u datoj formi – rekao je Hajduković.

– “Hotel Balkan” je prva telenovela “Bosonoga produkcije”. Serija povezuje prostore Banjaluke, Beograda i čitave regije kroz modernu, melodramsku priču o jednoj uspešnoj porodici koja ima svoju budućnost, ali i prošlost. Ovo je priča o porodici koja misli da je stala na svoje noge, da živi život bez problema, ali onda teško i komplikovano vreme pokazuje svoje zube. U ovoj priči se prepliću sve one stvari koje publika na Balkanu može da prepozna kao svoj život, kao svoje probleme. Naravno, ova naša stvarnost ne može da se “proguta” bez priče i sna o nekom boljem, obećanom životu, savršenom i nedostižnom, daleko odavde – navode iz “Bosonoga produkcije”.

SNIMA SE: Novi film Srđana Dragojevića “Nebesa” priča o čudima
Hotel Balkan-Tamara Milošević i Željko Erkić
Željko Erkić i Tamara Milošević kao Vid i Marija Kuruzović

U ovom projektu učestvovao je i muzičar Dženan Lončarević. Naime, on je za potrebe serije veoma emotivno otpevao jednu od najlepših sevdalinki Balkana “Kraj tanana šadrvana”. Autor stihova ove pesme je čuveni Hajnrih Hajne. Nastala je 1845. kao posledica pesnikove opčinjenosti Orijentom, koji je u pesmama kao mesto i srećnih i nesrećnih osećanja imao važnu ulogu. Godine 1923. Aleksa Šantić objavljuje zbirku prevoda “Iz Hajneove riznice” i prvi put se ova pesma pojavljuje na našim prostorima pod nazivom “Kraj tanana šadrvana”.

– Jako mi je drago što su odabrali baš ovu pesmu, koja je obrađivana na milion načina, a evo sad je tu i ova verzija, za koju mislim da će se ljudima jako svideti! – rekao je Lončarević.
Spot za najavnu pesmu serije “Hotel Balkan” je režirao Saša Hajduković.

Kraj tanana šadrvana

Kraj tanana šadrvana, gdje žubori voda živa
šetala se svakog dana sultanova kćerka mila.
Svakog dana jedno ropče, stajalo kraj šadrvana.
Kako vrijeme prolazilo, sve je blijeđe, blijeđe bilo.

Jednog dana zapita ga sultanova kćerka draga:
„Kazuj, robe, odakle si, iz plemena kojega si?“
„Ja se zovem El Muhamed, iz plemena starih Azra
što za ljubav život gube, i umiru kada ljube!“

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde