Nišville 2020: Gosti pevačica Hilda Kazasyan i bubnjar Hristo Yotsov

0
52

Nišville Jazz Festival će biti održan od 7. do 16. avgusta, a glavni program će trajati od 13. do 16. avgusta.

Nišville 2020: Gosti pevačica Hilda Kazasyan i bubnjar Hristo Yotsov
Hilda i Hristo, Foto: Facebook/Hilda Kazasyan

Fantastična bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasian (Kazasyan) gost je ovogodišnjeg Nišville festivala. Nastupiće u subotu 15. avgusta, u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov (Yotsov).

Nišville 2020: Džulijan Marli, sin Boba Marlija, zatvara festival

Hilda Kazasian je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla – tada kao velika nada ne samo bugarske već i evropske džez scene. Danas je ona vodeća džez pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj; Rusiji; Belgiji; Francuskoj; Japanu; Poljskoj; Austriji; Italiji… pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom “Blue Note” jazz klubu u Tokiju.

Hilda je rođena u muzičkoj porodici. Njen otac Vili Kazasian, pijanista, aranžer, kompozitor i dirigent je više od 30 godina vodio Big Band Bugarskog nacionalnog radija. Pevačicina majka Nadežda (filolog engleskog jezika) je bila članica svetski čuvenog dečjeg hora “Bodra smena”, a kasnije i vokalnih grupa “Do, Re, Mi” i “Studio W”. Hilda je prvi nastup imala sa svega četiri godine. Nastupala je na mnogim dečjim festivalima, a već kao devetogodišnjakinja je snimila duet sa poznatim bugarskim pevačem zabavne muzike Todorom Kolevom. Njihova pesma “Veliki, mali” je postala veliki hit u Bugarskoj.

Nišville 2020: Miloš Krstić dobitnik nagrade za životno delo

Još kao učenica odseka udaraljki u srednjoj muzičkoj školi postala je solista omladinskog big benda koji je gostovao po Rusiji, a kao solista na marimbi zajedno sa omladinskim gudačkim orkestrom nastupala je i u Engleskoj. Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji.

Hilda je svirala udaraljke u Filharmoniji “Pionir”, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskim džez sastavima. Gostovala je na brojnim projektima drugih muzičara, a pod svojim imenom je snimila sedam albuma.

Nišville 2020: Stižu “Vocal Sampling” i Charlie Hunter & Lucy Woodward

Hristo Jocov već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara, ali i vibrafonista. On je već 30 godina šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki. Takođe potiče iz muzičke porodice, a prvi značajniji džez angažman je imao 1982. (kada je imao samo 22 godine) u sastavu čuvenog flautiste Simeona Štereva.

Godine 1984. sa pijanistom Antoni Dončevim osniva sastav “Acoustic Version” koji već tokom naredne dve godine osvaja prva mesta na najprestižnijim evropski džez konkursima (Hoeilaart – Belgija i Leverkusen – Nemačka) i dobija titulu “Evropski džez umetnici godine”. Snimao je i nastupao sa različitim džez postavama u Evropi, Indiji, Kanadi, Japanu… Među velikim džez imenima sa kojima je sarađivao su i Reggie Workman; Bennie Maupen; Steve Slegle; Andy Scofield; Tommy Smith; Theodossii Spassov; Milcho Leviev; Yildiz Ibrahimova; Alexia; Sergey Manukyan; Reiner Wintershlagen; Adam Pieronchik; Gunter Baby Sommer; Erick Prost; Tim Garland; Steve Hamilton…

Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu

Od 1982. do 1989. bio je bubnjar ali i kompozitor i aranžer Big benda Bugarskog nacionalnog radija. Godine 1999. poneo je titulu “Džez muzičar godine” na dodeli nacionalnih muzičkih nagrada. Pisao je muziku za mnogo džez projekata, film, pozorište. U svom klasičnom kompozitorkom opusu Hristo Jocov ima i dela poput Koncerta za marimbu i Simfonisjki orkestar (prva nagrada na nacionalnom konkursu 2009.); Koncert za simfonijski orkestar i bubnjeve; “The beginning” za klarinet, bubnjeve i kamerni orekstar; “Musical moment” za dva klavira i perkusije; kao i koncerte za klavir, obou, violončelo… Objavio je preko 30 albuma.

Big band Blagoevgrad koji već godinama uspešno vodi dirigent Boris Janev, odličan je primer (odnosno, više izuzetak koji potvrđuje pravilo) kako u zemljama regiona imati profesionalni big bend ne mora biti privilegija samo prestonica.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

Inače, u Nišu teku pripreme za ovogodišnji festival kao da je sve u redu i da nije bilo pandemije koronavirusa. Ipak, konačna odluka o održavanju biće doneta 1. jula. Naime, ako tada bude međunarodnih letova i ne bude zabrane okupljanja, 26. Nišville će biti održankako je ranije planirano.
– Spremni smo, ukoliko bude potrebno da sprovedemo zaštitne mere, kao što je fizička distanca od dva metra među posetiocima, jer imamo veliki prostor i 4.000 stolica. Brinućemo i o muzičarima, na putu od beogradskog aerodroma do Niša. Obezbedićemo zaštitne maske i merićemo temperaturu posetilaca na ulazu – rekao Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde