Završeno snimanje filma “Heroji” Gorana Nikolića

0
75

Film kreće u montažu, a premijera se očekuje početkom leta sledeće godine.

Završeno snimanje filma "Heroji" Gorana Nikolića
Foto Vladan Đurić

Pala je poslednja klapa filma “Heroji” reditelja i scenariste Gorana Nikolića sa Mladenom Soviljom i Todorom Jovanovićem u glavnim ulogama. Ovo ostvarenje je master projekat mladog reditelja na Fakultetu dramskih umetnosti. Snimljen je u koprodukciji FDU i Fame Solutions, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Srpski kandidat za Oskara film “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića

Film prati ratnika koji se nakon Kosovkog boja vraća kući. Ovaj ratnik predstavlja sve “male heroje”, neopevane u pesmama. Usput sreće bezmalo divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ipak, ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju određen odnos na svom putovanju porobljenom zemljom. Film je sniman u Paraćinu, na Zlatiboru, u Deliblatskoj peščari i u Lipovačkoj šumi.

Završeno snimanje filma "Heroji" Gorana Nikolića
Foto Vladan Đurić

Goran Nikolić je pripremao ovaj film četiri godine, uključujući i pisanje scenarija.
– Početkom 2016. dobili smo sredstva od FCS-a za master film, ali ta sredstva su bila nedovoljna za ovakvu vrstu filma. Ja sam, ipak, njima veoma zahvalan na podršci, jer bez tog početnog kapitala, sve bi ostalo samo na papiru – izjavio je Nikolić.

Komedija “Taksi bluz” od januara u bioskopima, pogledajte trejler

Prema rediteljevim rečima, tokom poslednje tri godine, pokušavao je da nađe dodatna sredstva za film i više puta je iznova oformljavao ekipu.

Završeno snimanje filma "Heroji" Gorana Nikolića
Foto Vladan Đurić

– Dok konačno nije naišla studentkinja produkcije Milena Šmigić, čija su metodičnost i ambicija postavili ovaj film na noge. Dvoje glavnih glumaca, Mladen Sovilj i Todor Jovanović, najbolji su izbor na koji sam mogao da naletim. Oni su kreativno nadogradili ceo film, kao i ostali članovi ekipe – od direktora fotografije do scenografkinje Nađe – objasnio je Nikolić.

Mladog glumca Todora Jovanovića, koji igra dečaka u ovom filmu, publika će moći da vidi već u januaru sa Andrijom Miloševićem u filmu “Taksi bluz”. Mladen Sovilj mladi pozorišni, televizijski i filmski glumac (“Izgrednici”; “Neposlušni”) priča kako je bilo pripremati se za ulogu u filmu u kojem nema dijaloga:

DEJAN ZEČEVIĆ: “Izgrednici” su film kakav bih ja gledao u bioskopu
Završeno snimanje filma "Heroji" Gorana Nikolića
Foto Vladan Đurić

– Replika nije neophodna. Nikada i negde. Što ne znači da sam protivnik iste. Naprotiv. Mi smo stvorili scenarističke okolnosti koje su nam omogućile da nedostatak izgovorenih rečenica bude činjeničan i da doprinosi filmu. Što se dijaloga tiče, nije istina da on ne postoji u filmu, ima ga onoliko, jedino što je u oku, dahu, pokretu tela. Dodatna okolnost u ovom slučaju je bio i veliki fizički napor, koji je podrazumevao duge šetnje u teškom i kabastom oklopu. A, što je imalo svojih prednosti, jer je umanjivalo potrebu za glumljenjem. Uzbudljiv zadatak, ponosan sam na proces koji smo prošli.

E. A. / Izvor: Fame Solutions

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde