Hangdžou filharmonija u Sava centru 25. aprila

0
66

Hangdžou filharmonija, novo kinesko kulturno čudo, za manje od deset godina svog postojanja ostvarila je neverovatan napredak i velikom brzinom se izdvojila kao prvorazredni orkestar u Kini, zemlji poznatoj po ogromnoj konkurenciji.

Hangdžou filharmonija, Foto: Promo
Hangdžou filharmonija, Foto: Promo

Kao jedan od najperspektivnijih orkestara, Hangdžou filharmonija se dokazla u najširem muzičkom spektru. I to, od brojnih koncerata u sezoni, operskih i baletskih produkcija, izvođenju kamerne i filmske muzike, kao i kroz CD izdanja koje je međunarodna kritika pozitivno ocenila. Hangdžou filharmonija sarađuje sa impresivnom plejadom vrhunskih muzičara današnjice. Među njima su dirigenti Vladimir Fedosjev; Zubin Mehta; Genadi Roždestvenski; Pavo Jarvi; pa solisti Žan Iv Tibode; Andrej Gavrilov; Beri Daglas; Gidon Kremer; Midori; Sara Čang; Maksim Vengerov; Reno Kapuson… Orkestar je posvećen zapadnoevropskoj muzičkoj tradiciji, kao i promociji savremene kineske muzike, posebno kroz program namenjen kompozitorima od kojih poručuje dela.

„Bitije ljudsko“: U novoj koncertnoj sezoni Beogradske filharmonije i koncerti za bebe
Hangdžou filharmonija, Foto: Promo
Hangdžou filharmonija, Foto: Promo

Pored toga što je jedan od stubova kineske kulture, Hangdžou filharmoniju odlikuje aktivno kulturno povezivanje i razmena sa evropskim orkestrima. Pogotovo sa Berlinskom filharmonijom u kojoj se muzičari iz ovog kineskog orkestra usavršavaju svake godine. Međunarodna kritika je sa posebnim oduševljenjem dočekala prvo CD izdanje ovog orkestra sa violinistom Ning Fengom. Izdanje objavljeno 2014. za Universal Music i Channel Classics Records. Raznovrsni programi, učešće na festivalima i brojne edukativne aktivnosti doprineli su da Hangdžou filharmonija postane jedan od najomiljenijih orkestara u Kini, a koji skreće pažnju evropske publike na turnejama u Nemačkoj, Italiji, Rusiji, Češkoj, Austriji, Estoniji.

Zrenjaninska filharmonija briljirala na Danima piva
dirigent jang Jang, Hangdžou filharmonija, Foto: Promo
Dirigent Jang Jang, Foto: Promo

Dirigent Jang Jang je umetnički direktor i šef-dirigent orkestra. Bez sumnje on je jedan od najzapaženijih kineskih dirigenata. Jang Jang je dobitnik prve nagrade za izuzetno izvođenjenje na Međunarodnom takmičenju Dimitris Mitropoulos, 2006. godine. Pored toga što je veoma aktivan na kineskoj muzičkoj sceni, čest je gost svih vodećih operskih kuća. Takođe se uspešno predstavlja pred vodećim evopskim orkestrima poput Štutgartske filharmonije; Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina; Operskog orkestra Verone…

violinista Ning Feng, Hangdžou filharmonija, Foto: Promo
Violinista Ning Feng, Foto: Promo

Ning Feng je prava violinistička zvezda. Proslavio se prvo na kineskoj muzičkoj sceni. Danas živi u Berlinu i razvija uspešnu međunarodnu karijeru kroz brojne turneje i angažmane sa vrhunskim orkestrima. Ovaj muzičar ima reputaciju interpretatora podjednako zadivljujućeg lirizma i tehničkih bravura koje ga svrstavaju u virtuoza retkog dostignuća.

Neočekivana poseta: Ralf Fajns u Beogradskoj filharmoniji
Hangdžou filharmonija Foto Promo
Hangdžou filharmonija, Foto: Promo

Orkestar Hangdžou filharmonije pod upravom svog šefa-dirigenta Janga Janga i zajedno sa virtuozom Ningom Fengom nastupa prvi put u Srbiji. I, to u beogradskom Sava centru 25 aprila. Na ovom koncertu spojiće se zapad i istok kroz primere iz različite muzičke literature. Na programu su uvertira “Leteći Holanđanin” Riharda Vagnera; “Koncert leptira ljubavnika” Čen Gang i He Žanhao; i “Simfonijske igre” Sergeja Rahmanjinova. Orkestar nastupa u Srbiji posle gostovanja u Beču i Atini, a organizatori koncerta su Sava centar, Beogradska filharmonija i Nacionalna fondacija za umetničku igru, uz podršku Grada Beograda. Deo prihoda od ovog koncerta namenjen je podršci mladim muzičkim i baletskim talentima u Srbiji.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde