Hana Selimović odbila da primi nagradu Narodnog pozorišta

0
211

Glumica je svoju “polovinu” nagrade prepustila koleginici, jer još nije stalna članica nacionalnog teatra.

Glumica Hana Selimović odbila je da primi ovogodišnju nagradu Narodnog pozorišta “Petar Banićević”. Ovo priznanje se dodeljuje najboljim mladim glumcima nacionalnog teatra. Selimovićeva je na svom Facebook profilu kako bi izbegla čaršijska nagađanja i zlurade špekulacije, obrazložila i iznela razloge zbog kojih je donela ovakvu odluku. A, razlog je što još je njen radni odnos i dalje na određeno vreme. Kako je poručila “više od četiri godine, uprkos obećanjima i odlaganjima, i bez obzira na njen rad i uspeh” nije postala članica ansambla Narodnog pozorišta.

Glumac Bojan Krivokapić dobitnik Nagrade “Petar Banićević”

Prenosimo Hanino kompletno obrazloženje:
Poštovani,
Na današnji dan mi je javljeno da nagradu Petar Banićević za ovu godinu delim sa koleginicom Suzanom Lukić. Koliko je meni poznato, i kako mi je ranije usmeno obrazlagano, nagrada Petar Banićević se dodeljuje glumcu u starosnoj dobi do četrdeset godina, članu ansambla Narodnog pozorišta. Pozive, obećanja i odlaganja toga da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad. Osnovni izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene.

Glumcu Milošu Đorđeviću uručena Nagrada “Ljubinka Bobić”

Danas sam obaveštena i o tome da su propozicije dodele nagrade drugačije, te da je moguće da dobitnik bude i stalni saradnik kuće, medjutim moj integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, u sistemu koji mi ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge, u sistemu koji maže oči uz stalne birokratske izgovore. U tom i takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama. Stoga svoju “polovinu” sa zadovoljstvom prepuštam koleginici Suzani Lukić i iskreno joj čestitam na nagradi. Zahvaljujem žiriju, uz dobru veru da će do trenutka mog zaposlenja, proći manje od osam godina, te ću do svoje četrdesete biti u mogućnosti da svojim radom ponovo zavredim ovu važnu nagradu.
S poštovanjem,
Hana Selimović

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde