HAJDE! festival mladih umetnika na izletištu Popovica od 12. do 14. jula

0
64

Na obodu najveće lipove šume u Evropi okupiće se mladi umetnici iz 10 zemalja, i izvešće 25 predstava. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da prisustvuju – pozorištu u šumi!

HAJDE! festival mladih umetnika na izletištu Popovica od 12. do 14. jula

Na izletištu Popovica na Fruškoj gori održaće se festival HAJDE! od 12. do 14. jula. HAJDE! je spona između mladih umetnika koji žive, rade ili studiraju u Švajcarskoj sa umetnicima koji svoju umetničku karijeru grade u Srbiji. Švajcarska je zemlja bogate i raznolike umetničke prošlosti i savremene umetničke scene. Mladi umetnici iz celog sveta borave u ovoj zemlji radi studiranja, stručnog usavršavanja i različitih oblika svojih profesionalnih usmerenja. Istovremeno, u Srbiji, posebno u Novom Sadu, pojavljuju se novi oblici scenske umetnosti i stvara se inovativna generacija savremenog teatra. Upravo zbog toga, važan cilj ovog Festivala jeste da spoj ova dva raznolika sveta. Kako navode organizatori, žele da omoguće da njihova dela predstave međunarodnoj javnosti, najpre na Fruškoj gori, a potom širom Evrope i sveta.

W.O.L.F. 2019: Budi i ti deo čopora!
HAJDE! festival mladih umetnika na izletištu Popovica od 12. do 14. jula

HAJDE! ima dvostruku ulogu. S jedne strane festival nudi raznovrstan program međunarodnih predstava i edukativnih radionica usmerenih za razvoj publike. A s druge, pruža mogućnost upoznavanja, obostranog stručnog usavršavanja, povezivanja i razvijanja prijateljskih i profesionalnih odnosa.

HAJDE! se održava u prelepom okruženju Nacionalnog parka Fruška gora, područja sa prirodnim ekosistemima visoke vrednosti. Organizator Festivala je Kreativna mreža Panonika. To je neprofitna, nevladina organizacija koja je osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture i umetnosti, obrazovanja i terapije, turizma i zaštite životne sredine. Proteklih godina fokusirana je na zaštiti i unapređenju životne sredine. Panonika insitira na održivom okviru Festivala promovišući pored glavnih ciljeva manifestacie i očuvanje prirode i njenih vrednosti.

Muzička šaNSa: Takmičenje mladih novosadskih bendova

Uz Panoniku tu je i Compagnie Digestif (Švajcarska). Ova organizacija godinama obogaćuje kulturni život na najrazličitije načine – od satire, preko klovnovstva i animacija, do savremenih predstava. Uz puno empatije i profesionalnosti, bavi se umetnošću i na pedagoški način. Prilagodljivost i hrabrost za ostvarivanje čak i nemogućih zadataka, kao i svakodnevni izazovi života, predstavljaju istinsko obogaćivanje njihovog umetničkog rada.

Na Festivalu posetioci će imati priliku da vide fizički i govorni teatar; savremeni ples; performance art; pantomimu; klovnove; akrobacije; improvizacije… i sve to u formi monodrame i grupnih predstava. Cena kompleta ulaznica u pretprodaji je 1.900 dinara, a za mlade (studenti i učenici) 1.500 dinara. Na ulazu 12. jula moći će da se kupi po ceni od 2.100 dinara, a za mlade 1.700 dinara. Ulaznica za svaki pojedinačni festivalski dan u pretprodaji je 800 dinara; za mlade 500 dinara; a na ulazu će biti 1.000 dinara, odnosno za mlade 700 dinara.

Fruškać ima novi promo video o Fruškoj gori

Četvoročlana međunarodna komisija HAJDE! Festivala odlučila je ko će od prijavljenih umetnika i umetničkih trupa prikazati svoj rad na Fruškoj gori. Program Festivala možete naći OVDE.

FRUŠKA GORA – OGLEDALO GEOLOŠKE PROŠLOSTI

Možda niste znali da naziv Fruška gora nosi u svom pridevskom obliku etnik Frug u značenju “Roman”, te na taj način ime ove planine čuva uspomenu na jednu etničku zajednicu koja je davno nestala iz ovih krajeva. Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom 1960, u cilju obezbeđenja trajne zaštite. Područje aktivne zaštite obuhvata 25.525 hektara. Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovi, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i “ogledalom geološke prošlosti”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde