“Gulini dani”: Završena smotra glumačkih ostvarenja u Petrovcu na Mlavi

0
263

Zavesu na devetu smotru glumačkih ostvarenja “Gulini dani” spustilo je Kruševačko pozorište predstavom “Buzdovan”, koju je po tekstu Kleme Grubišić, režirao Predrag Stojmenović.

gulini daniTradicionalna pozorišna manifestacija “Gulini dani” organizuje se u znak sećanja na Dragoljuba Milosavljevića Gulu (1923-2005), poznatog pozorišnog i filmskog glumca, člana novosadskog Srpskog narodnog pozorišta i beogradskog JDP-a. I, rođenog Petrovčanina. Odigrao je niz uloga, među kojima su najpoznatije one u TV serijama “Salaš u malom ritu” i “Više od igre”. Pozorišnu smotru u njegovu čast organizuju Kulturno-prosvetni centar i pozorište “Bata Bulić”, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Ove godine održavala se od 19. do 24. marta.

Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren Jesenji pozorišni festival u Drvengradu
Gulini dani
Iz predstave “Buzdovan”, Foto: Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi

Za nagrade nadmetalo se šest predstava. I to: “Daj mi svoju ženu”, u izvođenju glumaca pozorišta “Bata Bulić”; “Više sreče drugi put” – “Pučko otvoreno učilište” Sveti Ivan Zelina, Hrvatska; “Via Doloris”- AP “Masuka” Velika Plana; “Idemo u lov” – Gradsko pozorište Jagodina; “Poslednji čin komedije smrti” – JU centar za kulturu Berane, Crna Gora; i “Buzdovan” – Kruševačko pozorište. Svake večeri birao se najbolji akter predstave, kome je dodeljena plaketa sa imenom poznatog glumca.

gulini dani dobitnici plakete I II III veče
Najbolji glumci prve tri večeri, Milica Ilić, Vesna Bičak Dananić, Marko Bogdanović, Foto: Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi

Tročlani žiri je bio u sastavu Vladan Živković glumac (predsednik žirija); Radiša Dragojević organizator profesionalnog programa KPC-a i glumac; Miroslav Živadinović prvak petrovačkog pozorišta. Imali su težak zadatak, ali su se na kraju ipak odlučili za jedno ime. Poslednje večeri smotre plaketa “Dragoljub Milosavljević Gula” pripala je fenomenalnom Nemanji Milunović za ulogu Pjer Rosa. Plaketu nagrađenom glumcu kao i zahvalnicu Kruševačkom pozorištu uručila je glumica petrovačkog pozorišta Milica Ilić.

Pozorišni reditelj Haris Pašović snima prvi igrani film
gulini dani
Prva profesionalna predstava i prva nagrada u karijeri, Nemanja Milunović, Foto: Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi

Nemanja Milunović je u “Buzdovanu” gostujući glumac, a ova predstava mu je bila prva profesionalna predstava u karijeri! Takođe i plaketa “Dragoljub Milosavljević Gula” mu je prva profesionalna nagrada u životu.
– Ja sam jako uzbuđen, srećan, pomešana su mi osećanja i ne mogu da kažem da sam zaslužio, ali sam se trudio da prenesem sve ono što sam učio na fakultetu. Zahvalio bih se mojoj profesorki Dragani Varagić, asistentu Predragu Stojimenoviću koji je inače i reditelj ove predstave i koji je fenomenalan reditelj. Ali, da ceo ansambl nije ovakav, siguran sam da ne bih mogao ovakvu ulogu da napravim. Jako mi je drago što sam prvu nagradu dobio na ovom festivalu. Zahvaljujem se divnoj publici koja definitivno zna šta je pozorište, organizatorima koji su napravili odličan festival koji će da traje dugo, dugo godina – završio je Nemanja Milunović dobitnik plakete “Dragoljub Milosavljević Gula”.

47. Dani komedije u Jagodini: Komične tragedije našeg vremena

Prvog dana manifestacije za glumca večeri proglašena je Milica Ilić; drugo Vesna Bičak Dananić; treće Marko Bogdanović; četvrto Dragan Bunjevac; peto Sanja Ćirović; i šesto već pomenuti Nemanja Milutinović.

Gulini dani
Najbolji glumci četvrte i pete večeri, Dragan Bunjevac i Sanja Ćirović, Foto: Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi

Inače, poslednje večeri preko 300 gledalaca u dupke punoj Sali Kulturno prosvetnog centra imalo je priliku da vidi izuzetnu komediju ispunjenu fenomenalnim glumačkih bravurama. “Buzdovan” ili “Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića”, postrenesansno je delo nastalo pre više od 200 godina. Ipak komad sugeriše da se vekovima neki elementi života nisu promenili.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“
gulii dani
Iz predstave “Daj mi svoju ženu”, Foto: Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi

– Komedija “Buzdovan”, smeštena je u Makarsku s kraja XVIII veka, koja je često menjala vlast. Smenjivali su se Turci, Mlečani, Francuzi, Austrijanci… Tadašnji Makarani, kao i likovi u predstavi, koristili su tu situaciju za švercovanje robe iz Turske u Veneciju i balansirali između velikih sila za sitne privilegije. Likovi u takvoj postavci situacije ostaju u potpunom neskladu između sopstvenog doživljaja sebe i realnosti. Smejući se njima podsmevamo se sebi. Jer, ispod smeha ostaje gorak sloj prepoznatljivosti današnjeg čoveka, gotovo netaknutog i tri veka nakon nastanka komada.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu
gulini dani
Iz predstave “Idemo u lov”, Foto: Kulturno-prosvetni centar Petrovac na Mlavi

Ovogodišnja smotra je dobila na značaju, jer petrovačko pozorište obeležava 110 godina, što ga svrstava u jedno od najstarijih amaterskih pozorišta. Tim povodom je u galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi otovrena je izložba “Sto deset godina pozorišnog života u Petrovcu na Mlavi”. Direktor Kulturno Prosvetnog centra Slobodan Perić obraćajući se publici je rekao da je festiva u potpunosti uspeo, predstave su opravdale očekivanja, a sala je svake večeri bila puna i tom prilikom zatvorio devetu smotru glumačkih ostvarenja “Gulini dani”. I, zakazao narednu jubilarnu desetu smotru za mart 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde