“Greatest Hits Collection”, kompilacijsko izdanje grupe “U škripcu”

0
149
"Greatest Hits Collection", kompilacijsko izdanje grupe "U škripcu"

“U škripcu” je bila uticajna novotalasna grupa, čiji albumi danas imaju antologijski status.

Beogradski bend “U škripcu” dobio je, u izdanju “Croatia Rekordsa”, prvo kompilacijsko izdanje na disku, sa 20 pesama. “Greatest Hits Collection” sadrži njihove najznačajnije numere, počev od prvog albuma “Godine ljubavi”, do poslednjeg, “Izgleda da mi smo sami”.


Izložba fotografija “Krenuo sam davno” posvećena Delči

Novinar i muzički kritičar Bojan Mušćet, ocenio je da se grupa “U škripcu” s prvim albumom iz alternativnog miljea transformirala u pravu pop atrakciju. Prvenac “Godine ljubavi” objavljen je 1982. godine, a sa pesmom “Kao u boji” pokazali su veličanstvenu zrelost iako još u osnovnom zamahu. Godinu dana kasnije objavili su ključni album “O je!”. On je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvođačkom i posebno produkcijkom smislu. Numere “Noć ča-ča-ča” i “Kockar” i danas se mogu nositi sa produkcijskim standardima radijskih stanica i klubova. Hitovi “O je!” i “Siđi do reke” imaju status evergrina.

Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više pridoneli uspehu benda. Ekstenzija ove kompilacije, mini LP “Nove godine” objavljen takođe 1983, imao je još komercijalniju notu. Hit “Koliko imaš godina” bendu je osigurao status prvoklasne muzičke senzacije.

65 godina Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije

Početkom osamdesetih beogradska demo scena je buktala pa je posle “Paket aranžmana” svetlo dana ugledala i sjajna kompilacija “Artistička radna akcija” sa 10 beogradskih novotalasnih grupa. “U škripcu” je sa dve pesme, “Pamflex dom” i “Južno voće” naznačio svoj artistički potencijal koji vešto kombinuje pop postulate i post-punk manirizam. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče i ingenioznost klavijaturista i autora Zorana Vulovića, “U škripcu” je samo sa dve pesme naznačio da se beogradska alternativna scena neće zaustaviti na “Paket aranžmanu”. Svi njihovi albumi to su i potvrdili. Posle četvrtog albuma “Budimo zajedno” objavljenog 1984. dolazi do promene članova u bendu.

Kasnije se grupa okupla sa novim pevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča, pa su objavili album “Izgleda da mi smo sami” (1990). Sa njega se izdvojila naslovna pesma. Ono što su “U škripcu” napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984, svakako im je obezbedio status jednog od najvažnijih bendova na ovim prostorima. Nažalost, 2011. napustio nas je pevač Milan Delčić Delča, pa je ovo izdanje, u sklopu kojeg se nalaze nikad objavljene fotke benda autorke Goranke Matić, posvećeno njegovom glasu i delu, navodi izdavač.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde