Film “Granice, kiše” najbolji na međunarodnom festivalu u Parizu

1
36

Debitantsko ostvarenje Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića osvojilo je još jedno priznanje.

Film "Granice, kiše" najbolji na međunarodnom festivalu u Parizu

Film “Granice, kiše” proglašen je najboljim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu “Evropa oko Evrope” (L’Europe autour de l’Europe) i tako osvojio glavnu nagradu festivala “Prix Sauvage”. Ali to nije sve. Film je osvojio još jednu nagradu koju na festivalu dodeljuje šestočlani žiri mladih. Reditelj i scenarista Vlastimir Sudar kome su u Parizu uručene nagrade, zahvalio se svim članovima ekipe koji su posle višegodišnjeg rada na filmu i svih problema koji su mučili ovu produkciju ostali istrajni i odani projektu do samog kraja. Njima je i posvetio ove dve nagrade.

53. Filmski susreti: Gran pri “Naisa” Milošu Bikoviću

Festival u Parizu održan je od 14. do 31. marta. Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu “L’Entrepot” koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsednika Fransoa Miterana, a kasnije ministar kulture Francuske. Na festivalu je prikazano preko 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam. U izjavi stručnog žirija rečeno je da je “pobedio film koji afirmativno gleda na život, a što je danas više nego potrebno. To je film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi”.

24. FAF: Grand Prix filmovima “Ti imaš noć” i “Teret”
Sudar sa najnovijim festivalskim priznanima za film “Granice, kiše”

Da je film očarao parisku publiku i kritiku potvrđuje i veoma naklonjena izjava žirija mladih filmskih profesionalaca, koja je dodelila filmu i svoje Specijalno priznanje. Kako je rekli, bili su “zavedeni ovim filmom koji izaziva ustaljene Zapadne slike o Balkanu, i nasuprot njima poziva na razmišljanje, ljubav i pomirenje”. Opisali su da film “uspešno slika ožiljke rata i razdvajanja po prekrasnom balkanskom krajoliku, i onda ih leči koracima glavne junakinje Jagode (Kristina Stevović Obradović), koja je oličenje slobodne misli i novih pogleda na budućnost.” Film tako, u zaključku žirija “daje glas novim generacijama”.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Vlastimir Sudar sa nagradom “Prix Sauvage”

Posle nagrada u Italiji i Francuskoj u martu, “Granice, kiše” nastavlja uspešan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svetskom premijerom u Montrealu. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona. Iza filma stoje producentske kuće “Balkan Kino” iz Beograda; “Montenegro Max Film” iz Podgorice; “Media Plus” iz Beograda; i “Oskar Film” iz Banjaluke. Film su finansirali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske; Ministarstvo kulture Crne Gore; Geteborški filmski festival; Radio-televizija Crne Gore; a učestvovao je i Filmski centar Srbije.

“Porodica naroda / Family of Nations”: “Zlatni Celtis” za “Comic sans”

“Granice, kiše” je film o ljubavi i nadi, čija priča je smeštena u visoke planine iznad Jadranskog mora. Jagoda, urbana devojka, za vreme letnjeg raspusta dolazi u posetu porodici koja živi na ovim prostorima. Na misteriozan način vraća samopouzdanje svima koje sretne. Filmska priča na tromeđi Bosne i Hercegovine sa Crnom Gorom i Hrvatskom je podeljena u dva dela i epilog. Mlada devojka, kao dobra vila, ponovo stvara veze među ljudima podeljenim nedavno formiranim granicama, i to uspeva da uradi i bez pasoša i bez kišobrana.

1 KOMENTAR

  1. BRAVOOO! Samo napred, pravo ste osvezenje sa nasu kinematografiju! Da li se zna kad ce film biti prikazan u bioskopima kod nas?

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde